Gå til sidens hovedinnhold

Forbudt å lade el-bil i gaten

Artikkelen er over 5 år gammel

BERGEN: Nyinnflyttede Britt Helen (70) skjønner ingen ting.

Dette er trolig Norges eneste borettslag som er prinsipielt mot lading av el-biler.

– Du kan ikke fylle bensin her heller. Og det er kortere til ladestasjon enn til bensinstasjon, forklarer styreleder i Fredlundveien borettslag på Minde i Bergen, Harald Kremner til BA.

Beskyldt for å stjele

Britt Helen Lund flyttet inn i det fine nabolaget i februar i år. Da hadde hun med seg el-bilen.

– Egentlig har jeg ikke så stort behov for å lade den hjemme. jeg bruker bilen lite, og pleier å fylle opp når jeg parkerer andre steder. Men noen ganger ville det være OK å lade der jeg bor, sier den spreke 70-åringen.

Da hun så det ikke var ladestasjoner på de mange parkeringsplassene til de 71 leilighetene i borettslaget, gikk hun til styreleder Harald Kremner.

Han viste Britt Helen til en fellesbod med strømuttak hun kunne bruke.

– Men det likte naboene dårlig. En nabo beskyldte meg for å stjele felles strøm, og det hjalp ikke at jeg viste til at styrelederen hadde godkjent det. Dermed ble jeg enig med Kremner om at jeg kunne lade bilen ved å plassere den på plassen utenfor soveromsvinduet mitt, og strekke en ledning ut av vinduet. Men etter kort tid kom Kremner og sa at heller ikke det gikk, forteller Britt Helen.

Her er vedtaket

Deretter tok styret saken opp, og kom med dette vedtaket:

« Styret (....) vil på prinsipielt grunnlag ikke tillate at el-biler lades innen borettslagets område, da det er forholdsvis kort vei til offentlige ladestasjoner.»

– Jeg tenkte: Hva er det jeg har gjort galt? Bilen kan umulig være til plage for noen om den står utenfor hos meg. I borettslaget sorterer vi boss og vil være så miljøvennlige. Så kan vi ikke ha plass til en el-bil?! Det hører jo ingen steder hjemme, sier Britt Helen.

Styreleder Harald Kremner bekrefter at laget ikke vil ha lading av elbiler.

– Men vi sier ikke nei til elbiler, bare til lading, sier han.

Et større perspektiv

Han mener Britt Helen skal parkere på parkeringsplassene, som andre bensinbiler.

– Så kan hun kjøre til en av de offentlige ladestasjonene når hun har behov for det. De som har vanlige biler må jo kjøre til bensinstasjonen, sier Harald Kremner, som er kjent som politiker i Kystpartiet.

Han understreker at styret i borettslaget ikke har noe mot Britt Helen Lund.

– Vi ser dette i et større perspektiv, og har drøftet det ut fra at det kan komme flere elbiler på borettslagets område, sier Kremner.

Han sier det er kjøring på veiene mellom boligene styret er imot.

Styret er suverene

Vestbo er forretningsfører for laget. Deres jurist, Magnar Taule, sier til BA at sier styret er suverene og at Vestbo ikke kan gjøre noe i slike tilfeller.

– Vi har imidlertid utviklet en brosjyre som sier noe om hvordan borettslag kan gjøre det i forhold til elbiler.

– Ofte må de utvide kapasiteten på det elektriske anlegget, sier Taule.

 

Kommentarer til denne saken