Gå til sidens hovedinnhold

Raser mot 4H-kutt: – Regjeringen struper rekrutteringen til landbruket

Artikkelen er over 3 år gammel

Den frivillige organisasjonen er alt annet en fornøyd med forslaget til statsbudsjett.

(Smaalenenes Avis)

I regjeringens forslag til statsbudsjett legges det opp til å kutte hele støtteordningen for organisasjoner som jobber innenfor mat og landbruk.

– Dette er dramatisk for 4H, sier styreleder i 4H Østfold, Ole Mathis Kruse.

I statsbudsjettet foreslår Landbruks- og matdepartementet (LMD) å kutte hele Post 1138 Støtte til organisasjoner. 4H er den organisasjonen som bli hardest rammet av dette kuttet. Organisasjonen vil miste syv millioner kroner om regjeringens budsjettforslag går gjennom i Stortinget.

Viktig samfunnsoppdrag

Historisk har 4H hatt et nært og godt samarbeid med Landbruks- og matdepartementet og fylkesmannen sin landbruksavdeling, hvor begge parter har fått mye igjen for samarbeidet. Gjennom dette samarbeidet har 4H hatt et konkret samfunnsoppdrag.

LES OGSÅ: Skal forvandle Mysen Torg til Barnas bondegård

4H er gjennom sine 600 aktive klubber og 50 4H-gårder i hele landet en av de største og viktigste aktørene som driver med opplysningsarbeid om landbruk, matens opprinnelse og grønn næringsutvikling.

Brutte løfter

4H-ansatte ved de tidligere fylkeslandbrukskontorene var statlig ansatte før arbeidsgiveransvaret ble overført fra staten til 4H Norge i 1993. Til gjengjeld for det viktige samfunnsoppdraget har 4H siden den tid fått støtte til å kunne ha ansatteressurser i alle landets fylker, hvis oppgave er å legge til rette for barn og unges deltakelse og engasjement.

LES MER: De er en ekte 4H-familie

I fjorårets statsbudsjett stod det: «4H Norge står derfor i en særstilling blant de organisasjonene som får støtte over kap. 1138, post 70. For å sikre at dette samarbeidet kan videreføres vil det fra 2018 bli opprettet en egen post under kap. 1138». Denne posten har uteblitt.

– Dette kommer som et fullstendig sjokk på oss, vi er allerede avhengig av et stort frivillig arbeid. Frivilligheten er en av grunnpilarene i organisasjonen vår, men uten statlige midler kan ikke 4H lenger ivareta tilbudet til barn og unge. Dette vil være en dramatisk endring, som på så kort varsel vil snu opp ned på hele organisasjonen, fortsetter styreleder Kruse.

LES MER: Over 1.100 ungdommer samles i helgen – kommer for å se noe spesielt i Indre Østfold

Snakker med to tunger

4H mener landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) snakker varmt om rekruttering og satsing på landbruksnæring, men nå legger opp til et dramatisk kutt for alle de organisasjonene som faktisk jobber hver dag for å få barn og unge til å bli opptatt av sunn mat og grønn næringsvirksomhet.

I begrunnelsen for hvorfor de legger opp til å kutte hele Post 1138 Støtte til organisasjoner står det i statsbudsjettet «Drifta av frivillige organisasjonar bør skje sjølvstendig, og ikkje vere avhengig av årlege statlege overføringar. Landbruks- og matdepartementet legg difor opp til å avvikle ordninga.»

LES MER: Hoblingen Simen (39) har fått ny toppjobb 

Kommentarer til denne saken