Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Takk til den miljøengasjerte FB-leseren som fokuserte på matsvinn i På Tråden tirsdag.
Det stemmer at det kastes mye mat i dagligvarebransjen – 16 prosent av det kartlagte matsvinnet skjer her. Heldigvis innfører stadig flere butikker tiltak, og svinnet i matbransjen har gått ned. Men fortsatt ender minst 390.000 tonn mat opp som matsvinn hvert år i Norge.
Vi oppfordrer alle butikker i Fredrikstad-området som vil bli med i kampen mot matsvinn til å produsere eller kjøpe inn mindre om det ofte er mye til overs, prise ned varer før stengetid eller når de nærmer seg utløpsdato, sette opp skilt der de oppfordrer kundene til å velge varer med kort holdbarhet, gårsdagens brød eller single bananer og forklare hvorfor de ikke blir møtt med bugnende brødhyller rett før stengetid.
Fortell at kundene deres da er med på å redusere matsvinn – mange av oss vil nemlig bidra om vi får en påminnelse! Blir det allikevel mat til overs, kan det doneres til Matsentralen eller et annet godt formål der det lar seg gjøre, og hvis ikke legges i Too Good To Go-poser og selges rimelig via appen vår.
Dette er Too Good To Go
- Startet av en gruppe miljøengasjerte studenter i København i 2015. Kom til Norge i 2016.
- Har som mål å redusere matsvinn.
- Finnes så langt i 14 europeiske land pluss USA.
- Brukerne laster ned appen Too Good To Go og får tilbud om å kjøpe matvarer som ellers ville bli kastet fra butikker og spisesteder i nærheten av der de befinner seg.
- Prisene på matvarene er betydelig redusert. Du betaler en tredel/en firedel av utsalgspris.
- Et eksempel kan være en forundringspose bakervarer til 35 kroner eller en forundringspose med overskuddsvarer fra en hotellfrokost til samme pris.
- Man bestiller og betaler via appen – og så henter man varene til avtalt tid.
Bakfickan, Espresso House Nygaardsgata, Råde Bakeri Østfoldhallen, Deli de Luca Rolvsøy og Råde Bakeri Torvbyen er enkeltstedene som har reddet mest mat i kommunen i første halvår 2021; henholdsvis 1275, 1062, 955, 868 og 861 poser (f.o.m 1. januar t.o.m 8. juni).
Over halvparten av det kartlagte matsvinnet skjer imidlertid i hjemmene våre, så her har vi alle mulighet til å gjøre en stor forskjell, rett og slett ved å spise opp maten vår. Ved å ha oversikt i kjøleskapet, ta vare på rester, bruke sansene når mat har passert best før-dato, riste tørt brød og være kreativ med ingredienser man har liggende er man godt på vei til å bli en førsteklasses matredder.
Å redusere matsvinn er et av de aller viktigste miljøtiltakene. Så la oss sammen sørge for at maten som produseres havner i magen, der den hører hjemme!
