La historie gå foran pengemakt og bevar hovedhytta på Slevik batteri

Hovedhuset fotografert fra gress-sletten innenfor vollen som utgjør forsvarsverket svenskene tok i 1814. Den nye eieren ønsker å rive huset for å sette opp et lavere og mer moderne bygg.

Hovedhuset fotografert fra gress-sletten innenfor vollen som utgjør forsvarsverket svenskene tok i 1814. Den nye eieren ønsker å rive huset for å sette opp et lavere og mer moderne bygg. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Dersom hovedhuset på Slevik batteri erstattes med et nytt hus, vil det representere pengemakt snarere enn historiske eller stedlige kvaliteter, skriver Stig Andersen.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Leste artikkelen i Fredrikstad Blad om at sak om eiendommen Batteriet på Slevik skal behandles rett over påske. Viser til mitt tidligere innlegg og har følgende kommentarer:

Rådmannen hevder at riving av den gamle hovedhytta i sveitserstil kan være fordelaktig fordi «en ny hytte (som) blir mindre eksponert fra sjøen». Dette er et uholdbart argument overfor det som har vært et lande- og innseilingsmerke for Slevikkilen i 100 år, og gitt identitet til stedet. I tillegg hviler det en lang lokalhistorisk tilknytning til huset gjennom sin tidstypiske arkitektur. Det er lite trolig at et moderne, lavere bygg vil kunne få samme funksjon. Det vil representere pengemakt snarere enn historiske eller stedlige kvaliteter.

Søker «argumenterer tungt med at denne samlede planen vil bety en del fordeler for almenheten». Dette er en forskjønning av søkers planer. Flytting av gul hytte ved strandsonen til lenger opp på tomten vil ikke forenkle tilgang til sjøen. Fjellet bak gjør det umulig å komme ned til de tyske forsvarsverkene fra krigen.

Fra sjøsiden er det verken ankrings- eller tilleggingsmuligheter. Adkomst fra kyststi vil heller ikke være naturlig i og med at den nye hytta vil liggerett ved adkomstkløfta ned mot sjøen. I tillegg vi det planlagte, nokså omfattende, nye bryggeanlegget heller ikke være til allmenhetens fordel. Det vil sperre for en del av utsynet fra den populære badeplassen på Slevik og tydeliggjøre privat sone.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken