– Men hudplager har som regel ingen verdens ting med dårlig hygiene å gjøre, slik man trodde før, derfor er jeg opptatt av å utrydde begrepet «uren hud». Ikke minst fordi det øker problemene for den som rammes, sier Guleng.

Åpner tirsdag

Han åpner ny klinikk i Fredrikstad om en uke, og dobler dermed antallet privatpraktiserende hudspesialister i byen.

Fra før av praktiserer hudlege Hans Petter Valnes Jørgensen på Frydenberg.

– Behovet for slike tjenester er stort, og jeg er helt sikker på at det er plass også til meg, sier Guleng.

Han har hele tiden vært fast bestemt på å etablere seg i Fredrikstad.

Guleng vokste opp i Stavanger og Bodø, men dialekter derfra er det ingen spor av i dag. Han har bodd mange steder i landet, og etter studier og spesialistutdannelse i Oslo har han tidligere vært tilknyttet Volvat medisinske senter, og skal fremdeles ha kontortid én gang i uken på Hudlegeklinikken i Halden.

Bortsett fra det skal han satse på sin egen bedrift, og 13. januar åpner han egen klinikk under navnet Østfold Hudlegeklinikk AS i Tordenskioldsgate i sentrum av Fredrikstad.

– Kunder har allerede meldt seg, så dette lover godt, sier Guleng, som fordi han er privatpraktiserende ikke krever henvisning fra fastlegege før time kan bestilles av hvem som helst.

SATSER: Guttorm Guleng (37) har leid fire kontorer i Tordenskioldsgate, og åpner egen hudklinikk. I første omgang med to ansatte. (Foto: Stig Nilsson)

Genetisk betinget

– Hva kan en hudspesialist oppsøkes for?

– Jeg kan vurdere alle typer utslett, føflekker, akne, (kviser), rosacea (voksenkviser), eksem og psoriasisplager.

– Hvorfor er det slik at også mange voksne, som i ungdommen ikke har hatt kviser, plutselig får slike plager?

– Oftest er det genetisk betinget. Tidligere trodde man at hygiene spilte en rolle, men det gjør den svært sjelden. Nye studier antyder at kosthold til en viss grad kan ha noe å si, for eksempel melkeprodukter.

– Men at kviser har med urenslighet å gjøre, det er ikke sant?

– Nei, det er i så fall svært sjeldent. Og derfor er jeg opptatt av å bli kvitt begrepet uren hud, fordi de som rammes hardt av slike plager har det ille nok som de har det, sier hudspesialisten.

– Hvorfor får noen ungdommer ekstremt mye kviser, mens andre slipper nesten helt unna?

– Også det er er det mye genetikk som spiller inn. De som har tørr hud og liten talgproduksjon kan slippe unna, mens de med fet hud og stor talgproduksjon kan få store plager - og så er det noen få som både har tørr hud og lav talgproduksjon, men som like vel får masse kviser, forklarer hudspesialisten. 

– Svært belastende

Mange, mange kjenner til plagene kviser og hudplager medfører, særlig konsentrert om aldersgruppen 13 til 25 år.

– Noen vil ikke behandle plagene?

– Det mener jeg er en gal holdning. Mange tenker at de vokser det av seg. Og så kan de bli gående i både fem og ti år med plagene, og kanskje påføre seg unødig lidelse og til og med skape skjemmende arr i huden som kunne vært unngått, sier Guleng.

Han viser til at det i dag finnes svært effektive medisiner, som kan redusere og kurerer plagen effektivt, enten i form av medikamenter som smøres på huden, eller i pilleform.

– Mitt beste råd er ikke å benytte seg av kremer eller remedier som selges over disk, men holde seg til legemidler der effektene er dokumentert. Hjelper ikke kremer og piller som hudspesialisten kan foreskrive, finnes et syntetisk A-vitaminpreparat som i noen tilfeller også kan fås på blå resept. Det er et helt fantastisk preparat, hevder han.

Men det har en bakside.

– Preparatet kan ha bivirkninger som krever tett oppfølging og god dialog mellom pasient og lege, men i dag er det mulig å kurere det aller meste. Det er ikke nødvendig å gå rundt med mange av de plagene som noen velger ikke å søke behandling for, sier Guleng.

– Hvor alvorlige er de mest alvorlige tilfelle du har behandlet?

– Da snakker vi om mennesker som har store smerter eller plager, og som i tillegg synes hudproblemene er så belastende at de ikke tør gå ut. Dermed får de både et fysisk og et sosialt problem, sier han.