Selv om antallet kvinnelige dirigenter har økt de siste årene, er denne bransjen fortsatt svært mannsdominert, både nasjonalt og internasjonalt. For å bøte på dette, er det startet forskjellige utviklingsprogrammer, og i Norge har Norges Musikkorps Forbund startet et program som kalles Maestra.

Programmet har som mål å «etablere flere kvinner som dirigenter for de fremste voksenkorpsene i Norge, enten som fast dirigent eller som gjestedirigent». Deltagerne får gjennom programmet muligheten til å bruke noen av de beste korpsene i landet som vertskorps, og denne gangen har æren falt på Borge Musikkorps.

Stolte

– Vi er stolte av å være en del av Maestra-programmet, og vi håper vi kan være med på å gi et løft for kvinnelige dirigenter generelt og våre to dirigenter spesielt, sier Kenneth Angeland, leder i Borge Musikkorps. Den siste drøye måneden har nemlig Borge Musikkorps vært ledet av de to unge dirigentene Julie Røssland og Anna Fauchald Hartmann.

– Så vidt vi vet, har vi kun vært ledet av en kvinnelig dirigent én gang tidligere, da Clare Farr var vikar for vår daværende faste dirigent Frode Amundsen. Dette har vært et svært positivt bekjentskap for vår del, og vi håper det har vært positivt for de unge dirigentene også.

Unge, men erfarne

Selv om de to dirigentene er unge, er de langt fra uerfarne. Begge startet, i likhet med mange andre yrkesdirigenter, som musikanter i skolekorps, men fattet senere interesse for direksjon. De to jentene studerer derfor direksjon i dag, Julie i Stavanger og Anna i Manchester, og begge har ledet både korps og orkester ved flere anledninger. Det er all grunn til å tro at de har lange og gode karrièrer å se frem til.

Avslutningskonsert i Domkirken

For å markere avslutningen på samarbeidet, vil det avholdes en konsert i Fredrikstad Domkirke lørdag 26. oktober. Konserten er en del av Hovlandfestivalen som pågår for fullt i disse dager, og selv om det ikke står verker av Egil Hovland på programmet for akkurat denne konserten, ligger det an til å bli en interessant konsert.

– Konserten vil inneholde noen ordentlige korpssvisker som El Camino Real av Alfred Reed, og Serenade av Derek Bourgeous, og i tillegg til å høre på flott musikk, kan man også glede seg av å se på flott direksjon, avslutter Anders Lund, markedsansvarlig i Borge Musikkorps.