Chia Haji Abbasi er en 38 år gammel kurder som kom til Norge da han var 11, og som bor på Gressvik. Han er utdannet kjemiingeniør, men har ikke lyktes med å få jobb som det - på tross av utallige søknader. I stedet jobber han som taxisjåfør, i likhet med mange andre ikke-etniske nordmenn.

– Jeg blir lei meg, sier Abbasi når han får høre at Taxisentralen nærmest daglig mottar bestillinger på «hvit, norsk sjåfør / ikke utlending / ikke svarting».

Likevel har han etter 17 år kun opplevd tre tilfeller av direkte rasisme på jobb, og trives godt med å være taxisjåfør, selv om det er litt bittert å betale studiegjeld for en lang utdanning han aldri har fått bruk for.

Vi snakker også med daglig leder Stian Enghaug på taxisentralen i Fredrikstad og Sarpsborg som forteller at det er helt uaktuelt for dem å etterkomme ønsker om etnisk norske sjåfører. Han bekrefter også at de har blokkert kunder på grunn av grove tilfeller av rasisme.

Hør denne episoden av Fredriksstad Blads nyhetspodkast Hør Her! under, eller der du vanligvis hører podkast. Vi setter pris på om du abonnerer på Hør her!

Flere episoder av Hør her!:

Vi sender folkemøte om hverdagsrasisme direkte torsdag 3. september kl. 18:

De opplever det jevnlig: Stygge kommentarer, hets og mistenksomhet. I høstens første folkemøtet spør vi: hvor ille er hverdagsrasismen i Fredrikstad? Og hvordan skal vi komme den til livs? ⚫️ Det var i sommer at verden sjokkert kunne se videobildene av George Floyd som ble drept av politiet i Minneapolis, til tross for at han tryglet for sitt liv. Det førte til en global proteststorm mot rasisme og undertrykkelse av folk med annen hudfarge. Black Lives Matter-bevegelsen fikk stor oppslutning. ⚫️ Men hva skjer når hverdagen kommer tilbake? Har vi endret oss – eller stikker hverdagsrasismen for dypt i byer som Fredrikstad? I dette folkemøtet inviterer vi på scenen mennesker som opplever rasismen. Vi får høre hvordan de føler seg når Fredrikstad-folk nekter å kjøre drosje med en sjåfør av utenlandsk opprinnelse. Eller hvordan netthetsen hagler når en farget politiker står frem med en ytring i sosiale medier. ⚫️ Deretter spør vi: Hvordan kommer vi dette til livs? Og har politikerne gjort for lite for å bekjempe hverdagsrasismen i Fredrikstad og for å endre holdningene hos mange. ⚫️ Debatten ledes av daglig leder ved Litteraturhuset Fredrikstad, Roy F. Andersen.