Vilde er til daglig student på Kunstakademiet i Trondheim, men har også tatt utdannelse hos Einar Granum kunstfagskole og billedkunst på Nansenskolen. Hun rakk akkurat med en reise til Tyskland før hun skulle motta stipendet på Østfold Kunstsenter under Kulturnatt-arrangementet, og helgen byr nok på en tur hjem til Hvaler også.

33 søkere

Stipendet ble utlyst i mai i år, og 33 søkere fra hele landet meldte seg. Stipendet fra den latviskfødte kunstneren med virke på Hvaler er rettet mot dem under 30 år. Pengene er tenkt benyttet til utdanningsstøtte, inkludert materialbidrag. Stipendet deles ut en gang.

Hva tenker så en ung kunststudent om å få et såpass raust bidrag?

– Det er helt fantastisk. Jeg ble nesten stum, og litt satt ut. Det føles som en stor ære. Dette er med på å hjelpe meg fremover med mitt prosjekt.

– Hva heter det?

– «Midtlivskrise og kunsten å bygge en olabil». Jeg skal snart i gang med olabilen. Tegninger forefinnes, og byggearbeidene starter rundt 25. september.

Japan-inspirert

– Gerdi Jacobs kom til Norge i 1932 og flyttet til Hvaler i 1984. Hun døde i 2001. Hva vet du om henne?

– Ikke mye. jeg har googlet litt om henne, og sett bilder og hennes bruk av tekstiler. Og jeg har likt det jeg har sett, sier Vilde Beatrix Danevig Rudjord.

Hun trives godt i en miks av uttrykk. Multibruk kan bety både grafisk tilnærming, tegning, pensel med maling og skulpturer i lere. Og du kan ane en viss japansk snitt over det hun lager.

– Jeg liker Japan og det japanske, og du kan se det i mine tegninger. Jeg digger også klærne som jeg synes er fine. Silke er utrolig godt å ha på seg, forklarer hun.

Naturlig og uanstrengt

Juryen som valgte Rudjord, er Guro Havrevold (leder), samt Knut Thomas Hareide-Larsen, Arne Rekdal Olsen, Ole-Henrik Holøs Pettersen og Camilla Wexels Riser.

Her er juryens begrunnelsen:

«Det er som om viljen og motet til å si ting som det er, hindrer henne i å gå i fellen av kvasi-intellektualitet og det enkle faktum at hennes tekster, tegninger og performancer, ikke er lullet inn i smartness, gjør oss umiddelbart nysgjerrige på en god måte.

Uten å ha kommet så lang på sin kunstutdannelse, så har hun en overraskende tydelig og humoristisk stemme. Med påvirkning og interesse fra filosofihistorie og ulike vitenskapelig fenomener er det naturlig for henne å syntetisere kunnskap fra fagområder som blir oppfattet som kontraster, gjennom et visuelt språk. Hun undersøker verden rundt seg og presenterer kunstnerskapet på en naturlig og uanstrengt måte. Hun har planlagt å lage en performativ undersøkelse av en nært forestående periode av livet, og bruker dokumentasjonen av denne prosessen til å skape et kunstprosjekt. I tillegg ønsker hun å lage en grafisk roman om hennes møte med de eksistensielle spørsmålene hun oppdager underveis i samme periode.»