– Situasjonen i Ukraina blir bare verre og verre, det ser vi gjennom bildene som ruller over tv-skjermen hver eneste dag. Så vi var noen som pratet sammen om at vi måtte gjøre noe.

Det sier kulturveteran Jens Olav Simensen og fortsetter:

– Derfor har vi rigget til en støttekonsert til inntekt for de mange som lider som følge av krigen. Inntektene skal gå uavkortet til to mottagere: Kirkens Bymisjon, og et lokalt tiltak vi er i dialog med kommunen og Frivillighetssentralen om, forklarer han.

Scenen er City scene og datoen er 27. april.

– Vi ønsker å vise vår solidaritet. I tillegg til selve konserten, kan publikum vippse til et nummer, eller kjøpe en av de 200 hettegenserne vi har trykket opp i anledningen, forklarer Simensen.

Artistene stiller gratis

Planen er en todelt konsert, med lokal musikk – og et budskap.

– Det blir appell ved ordfører Siri Martinsen og Anette Torjusen fra Kirkens Nødhjelp. Så vil det bli en samtale på scenen med en ukrainsk flyktning som skal fortelle om sine opplevelser, sier Simensen.

Oda Gondrosen blir programleder, og Bjørn Halstensen jobber jevnt å trutt med artistene.

– Det blir et bredt kulturprogram som skal treffe flest mulig. Artistene jeg kontakter er svært positivt innstilt, og har sagt ja om de kan, forklarer Halstensen.

Dem han har fått med til nå er Alexander Hermansen, Bjørnar Spydevold, gjengen bak Absolutt Fredrikstad, Fredrikstadguttane, nevnte Oda Gondrosen, Eva Iselin med Rockekoret og Toini & the Rock'n'roll Allstars.

Og han lover at det blir flere.

– Jeg er imponert over artistene. Det har vært to rimelig trøblete år, men likevel stiller de gratis, fordi de har lyst til å bidra.

At en onsdag er valgt, er nettopp for å ikke konkurrere med det øvrige kulturlivet i byen.

Restaurantene gir ti prosent

Men det stopper altså ikke med støttekonsert.

Petter Eriksen fra restauranten Paa Brygga er nemlig mannen bak ideen om å også få byens serveringsbransje til å bidra.

– Vi ønsket en felles aksjonsdag, og jeg tok en prat med Rune Solberg. Så ble dette til et større prosjekt, forteller Eriksen.

Hittil har 22 restauranter i byen gått med på å gi ti prosent av omsetningen 27. april til formålet.

– Målet er at flere blir med, og vi det er selvsagt lov til å gi mer enn ti prosent, sier Solberg.

Han oppfordrer også byens øvrige næringsliv til å hive seg på.

Initiativtagerne har nemlig opprettet et Vipps-nummer, som man kan bruke allerede fra påske.

– Dette nummeret vil bli synlig på restaurantene, og vi håper gjestene gir. I tillegg kan man vippse under konserten. Men selvsagt også før dette, forklarer Solberg.

– Bildene fra krigen blir bare vondere og vondere, så dessverre blir dette bare viktigere og viktigere. Nå har vi muligheten til å vise at vi i Fredrikstad står alle for en, og en for alle, legger han til.

Oppfordrer til å gå fredsmarsj først

Onsdag er det som vanlig fredsmarsj, og Simensen sier han håper mange benytter anledningen til å gå denne dagen.

– Vi håper dette kan bli dagen hvor Fredrikstad står sammen for Ukraina, sier han.

Målet er å samle inn minst 200.000 kroner.

– Mange synes kanskje det er vanskelig å vite hvordan man kan bidra, men her er det en mulighet til å gjøre noe lokalt, legger Oda Gondrosen til.