Tro mot Østfoldnaturen

Stolt Odd Skullerud er stolt av boken om som Tore Stubberud i Valdisholm Forlag har laget. Foto: Svein Kristiansen

Stolt Odd Skullerud er stolt av boken om som Tore Stubberud i Valdisholm Forlag har laget. Foto: Svein Kristiansen

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

I 46 år har Odd Skullerud (65) malt varia- sjonene i Østfold-landskapet. Nå er hans kunstneriske virke samlet mellom to permer. Og selvfølgelig måtte boktittelen bli "Maleren som elsket Østfold".

DEL

Tore Stubberud i Valdisholm Forlag har skrevet historien om den produktive Onsøy-kunstneren. Det er blitt en praktbok på 109 sider der 68 av Skulleruds malerier er gjengitt, fra debuten i 1962 og frem til i dag.

Østfoldmaleren

– Jeg må jo innrømmet at det er smigrende, ja, nærmest en ære, å bli portrettert i bokform, sier hovedpersonen på sin stillferdige måte.
Odd Skullerud er Østfoldmaleren fremfor noen. Hans livsprosjekt har vært å fortolke mangfoldet i Østfoldlandskapet, fra kysten via det frodige kulturlandskapet til trolsk innlandsskog. Det har gitt ham en posisjon som en av landets fremste landskapsmalere.
Mens andre kunstnere har kastet seg på trender for å fremstå som tidsriktige og "hippe", har Skullerud vært tro mot sin motivkrets.

Vakrere før

Så kan man saktens spørre hvorfor forfatteren har brukt fortidsformen "elsket" i stedet for "elsker" i tittelen. Skullerud lever da i beste velgående.
– Det har nok å gjøre med at jeg er en uforbederlig romantiker og nostalgiker. Utvikling, utbygging og innhugg i naturen kan sikkert påkrevet av og til, men i mine øyne var Østfold vakrere før. Jeg maler nok det forgangne, utdyper Skullerud.

Ble konditor

Han er født i Kragerø, men vokste opp i Engelsviken og på Manstad. Utdannet seg til konditor, men det var billedkunstner han ville være.
– Allerede i barndommen rømte jeg inn i bildenes verden. De teoretiske skolefagene lå ikke for meg, men i sløyd og tegning var jeg en ener. Husker jeg frydet meg over bildene til de store mesterne som ble gjengitt i Nordahl Rolfsens lesebok, erindrer han.

Kopierte mesterne

– Når begynte du å lage dine egne bilder?
– Det må ha vært i 11-årsalderen. Først kopierte jeg de store, Erik Werenskiold, Harriet Backer, Thomas Fearnley. Etter hvert utviklet jeg mitt eget uttrykk.
– Du debuterte tidlig?
– Jeg var 19 år, og det skjedde i bibliotekets eventyrsal, i regi av Fredrikstad Kunstforening.

Skapt et eventyrrike

Boken er ikke bare et dypdykk i Odd Skulleruds kunstneriske virke, den tar også for seg malerens oppvekst og familiebånd, ikke minst hans kjærlighet til farsgården Busleth i Rakkestad som har betydd mye for hans kunstneriske utvikling.
I dag bor Odd Skullerud og samboeren Anne Langsholt Apaydinli på Kallerød i Onsøy. Der har de bygget opp et helt tun av gamle bygninger.
– Du har to år igjen til pensjonsalderen. Hvilke tanker gjør du deg om det?
– Jeg har ikke tenkt å pensjonere meg! Jeg har energien og skaperkraften i behold, og jeg vil fortsette å male og stille ut så lenge helsa holder.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags