Suksess med 550 deltagere

Myldret: Under avslutningskonserten myldret det av unge sangere i korpartiet, hele midtgangen og på alle galleriene i Domkirken da de sang fellesnummeret «No lauvast det i li»  av Henning Sommerro.Begge bilder: Guttorm O. Ihlebæk

Myldret: Under avslutningskonserten myldret det av unge sangere i korpartiet, hele midtgangen og på alle galleriene i Domkirken da de sang fellesnummeret «No lauvast det i li» av Henning Sommerro.Begge bilder: Guttorm O. Ihlebæk

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Det kan ikke herske tvil om at helgens nordiske korfestival for barn og unge ble en stor suksess for de lokale arrangører.

DEL

Allerede på åpningsforestillingen i Domkirken onsdag merket vi at byen ikke bare ville fylles av unge håndballspillere i de nærmeste dagene, men også av 550 glade sangere fra Danmark, Finland, Grønland, Island, Sverige og Norge.

Korbevegelse

Ordfører Jon-Ivar Nygård ønsket de unge sangerne velkommen til byen, og pekte på at korbevegelsen i Norge er den nest største etter idretten.
– Også her i Fredrikstad har vi en rik kortradisjon. Det medvirker sterkt til å styrke fellesskapet og har dermed en viktig funksjon utover selve sangen, sa Nygård, som ønsket ungdommene noen fine dager.
Generalsekretær i arrangørorganisasjonen Ung kirkesang, Nils Hidle, fortalte at festivalen er forberedt over flere år. Han takket for lokal økonomisk støtte fra Borg bispedømme, Østfold musikkråd, Østfold fylke og Fredrikstad kommune på til sammen 122 000 kroner.

Allsidig

På åpningen sang Domkirkens barne- og ungdomskor, Canto Rolvsøy, Jubilate Rakkestad og
Toneklang Lillestrøm. Dette sammensatte koret fra Borg gjorde stor lykke ledet av Hege Holmquist.
De 40 korene hadde nok å gjøre de neste dagene. Det var fellesøvelse på et verk til avslutningskonserten, og ellers var korene delt inn i seks workshops med så allsidige temaer som: Norsk folkedans og sangleker, Disneys filmmusikk, joik i kor, sang og bevegelse i afrikansk sangtradisjon, norske folketoner og klassisk sangtradisjon.

Ikke kirkelig

Ettersom Ung kirkesang var arrangør, undret vi oss over at det ikke var en eneste kirkelig sang på åpningen, og heller ingen felles gudstjeneste slik organisasjonen har for vane. Vi spurte festivalleder og opplæringskonsulent i Ung kirkesang, Ingvild Øverby Vist, om dette.
– Norbusang-festivalen er ikke en kirkesangfest selv om vi står som arrangør. Korene kommer både fra profane og kirkelige forbund, sier hun.
– Grunnen til at hovedarrangementene ble holdt i Domkirken er at det er det eneste rommet i byen som har kapasitet. Vi skulle gjerne sett at Fredrikstad hadde hatt en stor konsertsal med plass til 800, uttrykker Vist, som for øvrig er fra byen, og leder i Canto, Rolvsøy. Øyvind Mikalsen, leder av stevnets musikkomite, også han opprinnelig fra Fredrikstad, føyer til at programmets allsidighet og bredde er lagt opp etter disse forutsetningene.

Logistikk

Begge forteller at logistikken med overnatting og øvingsstede har gått fint.
– 400 overnattet på Cicignon skole, resten på Trara. Skolene mangler utstyr for bespisning, ellers er vi fornøyde. Fra Sverige kom det bare to kor. Kanskje er det dyrt for dem i Norge, undres de. Budsjettet har vært på 1,2 millioner, og den største inntekten har vært egenandelen fra deltagerne. Etter å ha jobbet i to år med arrangementet, er både Vist og Mikalsen svært lettet over at alt har gått så bra. – Korenes innsats har vært svært god, uttrykker de.

Konserter

Avslutningskonserten på lørdag viste at det var jobbet godt i gruppene. Så hadde de også ledere av ypperste kvalitet: Tone Sjølander Eidsvold (Fredrikstad), Vigdis Oftung, Frode Fjellheim, Sidumo Jacobs, Berit Opheim og Anne Karin Sunndal-Ask. Sistnevnte ledet også oppførelsen av H. Sommerros «No lauvast det i li». Aldri har vel så mange barn sunget samtidig i Domkirken, og vakkert lød det. Alt ble konsist og elegant ledet av Dag Solheim. En flott finalekonsert!
Og fredag hadde flere av korene minikonserter i Torvbyen og på Verdensspeilet. Ung sang har satt sitt friske preg på byen i hele tre dager.

Artikkeltags