"ZONE for korrigert realisme" har den Kråkerøy-bosatte billedkunstneren kalt sitt kunstneriske opplegg på Lundsneset, som ligger nord på øya Hundvåg i Stavanger.
Den teaterinteresserte kan sikkert ha hørt om dette stedet. Rogaland Teater fremføre for tiden en storstilt utendørsoppsetting på Lundsneset. Stykket henter "Desse auga", og er basert på spesialskrevet tekst av Norges mest spilte samtidsdramatiker, Jon Fosse.
von Bergen presiserer at hun ikke har jobbet med scenografi, derimot å utvikle konseptet for det overordnede kunstneriske uttrykket på Lundsneset.
Stikkordet er "Eventyr i landskap", som er et av hovedprosjektene under det europeiske kulturhovedstadsåret Stavanger2008. Vertskapet i oljebyen har satset på å få til en kunstnerisk folkefest med sang, dans, installasjoner, stedsspesifikk kunst, performance, teater og matopplevelser på ulike steder til forskjellige tider på Lundsneset.

"Pilegrimsvandring"

I den forbindelse ble altså von Bergen engasjert av Rogaland Teater til å utarbeide et prosjekt for aktivitetene i de forskjellige landskapsarenaene.
– Vi presenterer en vandring, eller kanskje pilegrimsferd, der opplevelser ikke bare kan oppleves av publikummerne; de kan være med på å skape det selv, sier von Bergen.
– Vandringen eller reisen er et sentralt motiv i fortellerkunst. I muntlig fortellertradisjon lever eventyrene med fortelleren. I dag fraktes fortellinger fra menneske til menneske med bredbåndshastighet, og computermonitoren har tatt fortellerens plass.

Lokale partnere

Under utformingen av prosjektet har von Bergen samarbeidet med Camilla Billett, grafisk designer, og Rune Kreutz, tekstforfatter.
Den svenskfødte billedkunstneren har bodd i Fredrikstad i 14 år. Som kunstner arbeider hun med skulptur, foto, installasjon og design. I tillegg til kunstutdannelsen er Helena von Bergen skolert som frisør, parykkmaker og maskør.
Som om ikke dette er nok, er von Bergen i ferd med å ta mastergrad i landskapsarkitektur ved Biouniversitet på Ås!