"Sliteræne" har fått sin bok

Boken om slitets folk i Østfold utgis på Valdisholm Forlag i Rakkestad.

Boken om slitets folk i Østfold utgis på Valdisholm Forlag i Rakkestad.

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

De var sønner og døtre av husmenn og bønder, og ble fotfolket i Østfolds industrieventyr. Nå er sliternes kamp for tilværelsen blitt bok.

DEL

"Sliterærne – arbeid og kamp i Østfold" er tittelen på boken som Halden-historikeren Svein Olav Hansen gir ut på Valdisholm Forlag.

Favner vidt

Ifølge forlaget er dette den første samlede fremstilling av slitets kvinner og menn i det som en gang var Norges viktigste industrifylke.
Boken, som er illustrert med en rekke historiske bilder, forteller også om dagliglivet til husmennene, barna, kvinnene og de svenske løsarbeiderne som alle var med på å bygge vår felles velstand.

Hauge omtales

Her er også en bred fremstilling av fattigfolks boforhold, mat og klær, sykdom og nød. Og selvfølgelig en omfattende presentasjon av tegl- og sagbruksindustrien som i særlig grad preget Fredrikstad-distriktet i siste halvdel av 1800-tallet.
Hans Nielsen Hauge, en av bidragsyterne til det gryende norske demokratiet, får stor omtale i boken. Det samme gjør arbeiderkjempen Oscar Torp.

Fra fattig til rik

I forordet skriver forfatteren at dette er en bok om arbeidsfolk i Østfold som i løpet av et par århundrer, fra 1800 til år 2000, tok skrittet fra å være Europas fattige fetter til å bli den rike onkelen.
I 1910 jobbet ca. 64.000 østfoldinger i fabrikker, håndverk- og småindustri, hvilket utgjorde hele 43 prosent av folkemengden.

Stenhoggerliv

I kapittelet "Stein, tegl og svenskær" fokuseres det i særlig grad på stenhoggerindustrien som hadde sin oppblomstringstid her i fylket i årene 1870-1890. Blant annet får vi vite at Fredrikstad Stenhuggeri ble etablert i 1871 med Michael Falch som bestyrer.
I 1880 var ca. 450 mann engasjert ved Smaalenenes ti stenhoggerier. Ti år senere var antallet økt til ca. 2.000 mann.
Svein Olav Hansen har tilegnet boken til minne om sine forfedre som i flere generasjoner var husmenn i Tune.
"Dette er en bok om arbeidsfolk i Østfold som i løpet av et par århundrer, fra 1800 til år 2000, tok skrittet fra å være Europas fattige fetter til å bli den rike onkelen"
Svein Olav Hansen, forfatteren av "Sliteræne"

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags