Skrev Wergeland-stykke på en uke

Nye utfordringer Ivo de Figueiredo vil ikke kalle seg dramatiker selv om han altså nå også har skrevet skuespill. Foto: Erik Hagen

Nye utfordringer Ivo de Figueiredo vil ikke kalle seg dramatiker selv om han altså nå også har skrevet skuespill. Foto: Erik Hagen

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

– Utfordringene i livet kommer alltid når det passer dårligst. Men du må bare ta dem.

DEL

Da Ivo de Figueiredo (42) endelig fikk muligheten til å skrive teater, måtte han gjøre seg ferdig på maks syv dager.

Bentein Baardson ringte

At det var stjerneregissøren Bentein Baardson som spurte og at stykket skulle handle om Henrik Wergeland, gjorde ikke utfordringen mindre.
I forbindelse med markeringen av Wergeland-året manglet de et skuespill om diktergeniet, og de skulle egentlig ha hatt det i går, smiler Ivo de Figueiredo.
– En formidabel oppgave.
– Men slike muligheter må du bare ta. Til overmål ble jeg låst inn i leiligheten til Nora Ibsen – Henrik Ibsens oldebarn- i Oslo for å skrive. Der satt jeg i en uke, skrev som en gal og skuespill ble det, smiler en fornøyd Ivo de Figueiredo.

Wergeland-biograf

Stykket skal ha première 16. september og vises 25 steder i Norge. Dessverre ikke i Fredrikstad, men fredrikstadskolene kan få det hvis de vil.
Nora Ibsen er stykkets instruktør.
Den direkte årsak til at Ivo de Figueiredo fikk oppdraget er selvfølgelig at han akkurat har gjort ferdig en eksperimentell og annerledes bok om Henrik Wergeland.
Boken heter "Støv", det samme gjør teaterstykket som altså er skrevet på rekordtid.
Eller mer presist: "Støv" – en monologisk mangetale om Henrik Wergelands skjebne etter døden".
Kan jeg kalle meg dramatiker nå? spør forfatteren lett selvironiserende.

Litt Ringo Starr

Ivo de Figueiredo kommer rett fra Aschehougs store hagefest til intervjuavtalen med bladet.
Selv om forfatteren selv er sterkt uenig i sammenligningen minner han, med nyanlagt gråsprengt skjegg, gul t-skjorte og solreflekterende pilotbriller mer om Ringo Starr enn en kjenner av Henrik Wergeland.
Skjønt forskjellen mellom rocketrommisen fra Liverpool og diktergeniet fra Kristiansand er ikke stor.
– Wegeland var helt klart en rocker i sin samtid. Han var ganske vill og i våre dager med HMS-regler og ADHD-diagnoser ville han muligens blitt medisinert, sier Ivo de Figueiredo og i utsagnet ligger det mer uærbødighet mot vår tid, enn mot den store dikteren.

Wergeland var geni

Ivo de Figueiredo er nemlig ikke i tvil om at Henrik Wergeland var et geni.
– Tittelen på både boka om Wergeland og skuespillet er "Støv" og det henspiller på Wergelands overbevisning om at vi alle er rester av stjernestøv. Av fragmenter fra det store smellet der ute.
"Glem ei at du er støv. Glem ei at du er mer enn støv", skrev Wergeland og fremhevet den selvmotsigelse og dobbelthet som finnes i alle mennesker. Vi er i stand til å ende i den dypeste avgrunn og strekke oss mot englene – samtidig.

Levemannen Wergeland

– Han kunne jo både dyrke og prise den store, trofaste edle kjærligheten og samtidig velte seg med gledespiker i det gamle Christiania, minner Ivo de Figueiredo oss om.
– Et annet symbol på denne selvmotsigelsen i menneskesinnet er blomsten.
– Røttene som står ned i den skitne mørke jord, og den vakre blomsten som strekker seg mot lyset og himmelen. To sider av samme sak. Begge deler like nødvendig.

Kan sin Wergeland

Ivo de Figueiredo prater fort, mye og lenge når han kommer inn på Henrik Wergeland.
Det har antagelig ikke falt ham altfor vanskelig å skrive et stykke om dikteren på en uke.
– Jeg skrev som besatt. Men jeg satt ikke oppe døgnet rundt. Jeg er vant til å arbeide strukturert når jeg skriver.

På "kontoret"

Vi intervjuer Ivo de Figueiredo på Kafè Verdensspeilet - et sted han kaller sitt kontor.
Her sitter han mye. Tenker og noterer. Men i koppen er det caffe latte, og ikke noe sterkere. Dagens diktere er "streitere" enn de glade herrer på begynnelsen av 1800-tallet.
– Altså, de var helt ville på den tiden, sier biografen.
– Det var før pietismen hadde festet grepet om Norge. Wergeland, Welhaven og flere.
De kranglet om kultur og politikk i dype og lange feider. Og de festet og badet. Wergeland hadde en trang til ustanselig å hoppe i sjøen.
– Wergeland var impulsiv og emosjonell. Han var patriot, men samtidig for å åpne grensene, hvilket han viste i jødesaken.

Stor visjonær

– Men slikt liv ble det visjoner av og Henrik Wergeland var langt forut for sin tid på en rekke områder, mener Ivo de Figueiredo.
Boken "Støv" går i trykken i disse dager og skal ut i et enormt opplag.
Boken blir eksperimentell og veldig variert i formen. Med mye bilder og ulik papirkvalitet. Det skal også symbolisere spennet i Wergelands personlighet.

Tredelt bok

Boken er tredelt og tar for seg 1. mennesket Henrik Wergeland; 2. hans tekster og 3. en mer leksikalsk del om Wergelands verden.
– Boken er en oppfølger til "Slipp meg." En bok om Henrik Ibsen fra 2006. Boken skal deles ut til alle 17-åringer i Norge, slikt blir det opplag av, forteller Ivo.
Hans bror Jo Michael har tatt fotografiene i boken og den anerkjente norske grafiske designeren – Jesper Egemar – står for bokens layout og ytre form.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags