Lattervekkende nostalgitripp

Duett Pål Nielsen og Håkon Sandmark i en herlig duett.

Duett Pål Nielsen og Håkon Sandmark i en herlig duett.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

«Den store Joker-forestillingen» i Båthusteatret. Med bl. a: Øivind Johannessen, Vivi Haug, Pål Nielsen, Tor Andersen og Rogers Revyorkester.

DEL

 

«Den store Joker-forestillingen» i Båthusteatret ble det vi håpet: En lun og uformell hyllest til Fredrikstads store humorist gjennom tre tiår.
Bygget opp som et nostalgisk talkshow, med Tor Andersen og Pål Nielsen som vertskap, ble vi geleidet inn i Jokers underfundige, og noen ganger absurde, humoristiske univers.
Selv om de fleste av oss tenker på Ragnar Joker Pedersen som en verbal mann som uavlatelig ristet fornøyelige revytekster og sanger ut av ermet, var det vitsetegner han egentlig var.
Således var det bare rett og rimelig at vitsetegninger, små videosnutter og Joker-gåter ble presentert på storskjermen på scenen. Det utfylte bildet av en humorist av guds nåde, som Joker vitterlig var.
De fleste av de 330 menneskene som overvar premièren fredag må betegnes som godt voksne, hvilket bekrefter at Joker-humoren, i hvert fall revydelen, nok appellerer mest til 50 plussgenerasjonen.
Jeg så min første Glade Bjørn-revy på Speilet på slutten av 1970-tallet. 30 år senere ler jeg av de samme monologene og sketsjene, skjønt humrer er vel egentlig et mer riktig ord.
De fleste av de klassiske numrene fra «forna dar» har tålt tidens tann og står like godt i dag, men ikke alle. Humoren er ustanselig i endring, og selv om Jokers muntre innfall fra årene 1977 til 1994, som denne forestillingen baserer seg på, langt på vei er tidløse, glitret ikke alle numrene like godt i Båthusteatret.
De som definitivt skinner den dag i dag er Pål Nielsens «Pønker’n». For en herlig type! Likeså Raymon-monologen «fordummande», den absurde «kommodekapteinen», «pasientvennen» og den komplett vanvittige passiaren mellom Raymon og originalen Byland (Pål Nielsen). Sistnevnte får Raymon til å fremstå som en gluping ...
De gamle Joker-vennene Vivi Haug, Pål Nielsen og Øivind Johannessen har ikke spilt revy sammen på 20 år. Det skulle man ikke tro, for kjemien og timingen er som i glansdagene.
Nå deler de scene med fire nye revyansikter, Juni Larsen, Julia Marta Ljosnes, Håkon Sandmark og Christer Vik.
Med sine danse- og sangferdigheter bringer de et friskt pust inn i forestillingen. Spesielt er det grunn til å merke seg naturtalentet Håkon Sandmark som gjør en feiende flott debut. Han vil jeg gjerne se på en Fredrikstad-scene igjen.
Ellers er det grunn til å trekke frem forestillingens mange fengende musikalske innslag. Det swinger av Rogers Revyorkester, og nesten rørende var det å høre den nykomponerte visen «Joker» som på enkel og liketil måte oppsummerer den jordnære humoristens virke.

 

Artikkeltags