Gå til sidens hovedinnhold

– Restaurantene er blitt bedre

Artikkelen er over 9 år gammel

"Vi har opplevd en del slendrian når det gjelder mat og service" skriver f-b.nos restaurantanmeldere Smak og Behag i denne oppsummeringen.

"Kjære byens spisesteder! Her kommer en julehilsen fra Smak og Behag.
– Hva skal du fylle magen med i kveld da, Smak?
– Jo, det skal jeg si deg, hjemme hos oss blir det torsk med tradisjonelt tilbehør. Ja, ikke helt tradisjonelt da, for jeg pleier å gjøre en liten vri med Sandefjordsmøret. Jeg har faktisk i litt rød chili for å skarpe det litt opp. Det har vist seg å være vellykket.
– Kan du ikke kalle det Fredrikstadsmør? Den milde mykheten til Sandefjordsmør med en litt skarp kant i ettersmaken. Kanskje kan det bli en klassiker? sier Behag, og fortsetter:
– Jeg holder meg til det helt tradisjonelle, og hos oss blir det ribbe med rødkål og mandelpotet, og en saus jeg har jobbet ganske mye med. De fleste er jo veldig glad i ribbe, så det er egentlig litt rart at mange begrenser det til å være en julegreie. Jeg serverer ribbe hele året, og det er kjempefint på grillen om sommeren med en god krydderblanding og en tørr rosévin. En sikker vinner spør du meg.– Vi får håpe julekvelden blir matmessig vellykket for oss begge.
– Og vet du, det får meg til å tenke på alle kveldene vi har tilbrakt sammen på byens restauranter i året som snart er omme. Kanskje ville det være på sin plass med en liten oppsummering?
– Det er jeg enig i, Smak. Jeg har faktisk jobbet litt med statistikken. Siden spalten begynte i 2009 har vi vært på nesten 70 besøk, og det gledelige er at gjennomsnittskarakteren er blitt mye bedre, sier Behag.
– I år fikk hele 38 prosent en karakter på over 30 poeng, mens bare 13 prosent fikk under 20. Tilsvarende tall for fjoråret er 14 prosent både over 30 og under 20, så det er stor forskjell.
– Det er interessant, kommenterer Svar. – Jeg var ikke klar over at forskjellen er såpass stor, men når det er sagt har jeg jo merket en tydelig forbedring. En ting er statistikk, noe annet er opplevelsene som ligger bak, og generelt har vi hatt det hyggeligere på byen i år enn de to foregående år. Enig?

Siden spalten begynte i 2009 har vi vært på nesten 70 besøk, og det gledelige er at gjennomsnittskarakteren er blitt mye bedre


Behag nikker. – Det er fint at statistikken også stemmer med mine opplevelser. Jeg er enig i at besøkene vi har foretatt i år gjennomgående har vært bedre.
– Jeg er spesielt fornøyd med at byens etniske restauranter holder såpass bra standard. Både Thailand, Italia og Japan har gode representanter for sine kjøkken.
– La oss nå ikke glemme det franskinspirerte da, kommer det fra Smak som har sans for det franske. – Noen av dem som har holdt på en stund holder fremdeles koken, og det er særdeles hyggelig. Godt å se at god mat og service kan føre til omsetning og kontinuitet.
– Men alt er vel ikke bra?
Behag ser spørrende på Smak.
– Nei, det er det dessverre ikke. Vi har opplevd en del slendrian både når det gjelder mat og service, og det til høye priser i lokaler som har vært nesten tomme for kunder. Det er rart at enkelte ikke ser sammenhengen. Når det er sagt, må jeg også si at jeg har forståelse for at det kan være vanskelig å drive når byen nesten er folketom flere kvelder i uken. Dessuten kan det virke som det ikke er lett å få tak i kvalifisert arbeidskraft, hvis det da ikke er slik at lave kostnader er viktigere enn kvalifikasjoner. – Ja, det å starte og drive restaurant i Fredrikstad er nok ingen enkel affære, kommer det ettertenksomt fra Behag.
Enkelt er det ikke, og bortsett fra om sommeren er kampen om restaurantkundene intens. Men flere nyskapninger er underveis, og økt konkurranse kommer som regel kundene til gode. – Restaurantåret 2012 tror jeg blir spennende, sier Behag.
Smak er enig. – Det er i hvert fall mye som er i ferd med å skje. Vi får håpe den hyggelige utviklingen fortsetter, til glede for alle matvenner. – Tiltredes. Hils familien og si riktig god jul!

Restaurantene er blitt bedre skriver f-b.nos anmeldere. Er du enig? Si din mening under!