Gå til sidens hovedinnhold

På snartur til Kina

Artikkelen er over 10 år gammel

Restaurant China Dampskipsbrygga 12 1607 Fredrikstad Telefon 69 31 83 32

– Vet du Smak, for 24 år siden satt det et berømt par ved dette bordet og skuet ut over elven. Hvem tror du det var? Smak rister på hodet.

– For 24 år siden? Kanskje Morten Harket og en fan?

– Nei du, mye mer berømt.

– Jeg må melde pass, du får fortelle meg det.

– Det var Diana Ross og Arne Næss. Hun var til og med i såkalte lykkelige omstendigheter. De ankom byen i båt fra landstedet på Hankø, og besøkte denne restauranten som da var nyåpnet.

– Så Diana liker kinamat hun, altså.

– Nei, nei! Forresten, det kan det godt tenkes at hun gjør, men dette var Fredrikstads første gourmetrestaurant tuftet på franske tradisjoner.

Del på Facebook

– Det kan en kalle en «flying start». Det er ikke alle som får så celebert besøk når de åpner restaurant. Så byen hadde besøk av kjentfolk før Harald Zwart begynte å dra dem hit?

– Jada, jeg skal si deg det ble oppstyr.

– Var de fornøyde med maten?

– Det sier historien intet om, men gourmetrestauranten fikk et kort liv, selv om den lever litt enda, for det er ikke gjort mye med interiøret. Bord, stoler, fontene og farger, ja til og med teppet. Jeg drar kjensel på alt sammen.

– Det begynner vel å bli verneverdig det nå da, kommer det tørt fra Smak.

– Og det er litt gammeldags gourmetstil over det hele. Det er i hvert fall ikke mye som minner om Kina.

Gourmetrestauranten forsvant, men kinarestauranten har i årevis servert byens innbyggere. Bortsett fra et arvet, lettere dekadent interiør og en fin beliggenhet ved bryggepromenaden, er det ikke mye som skiller denne fra andre kinarestauranter som fyller vårt langstrakte land, og menyen byr ikke på over- raskelser.

De har ti forretter fra 63 til 87 kroner, og utrolige 37 hovedretter, uten at spesialiteter og kontinentale retter er regnet med.

Prisnivået er som vanlig på kinesiske restauranter, ganske hyggelig, og Smak bestemmer seg for Pekingsuppe til 70 kroner etterfulgt av and à la Sichuan til 195 kroner.

Behag bestemmer seg, etter litt grubling, for innbakt scampi til 78 kroner, og kylling i sataysaus til 145 kroner. Begge rettene er merket «sterk», og servitøren bekrefter at dette er sterke saker.

Vinmenyen er ikke spesielt spennende. Den er full av de vanlige gjengangerne, men mye er relativt greit priset. Det meste under 3X polpris.

– Synd vi ikke har noe å feire, kommer det fra Behag, for her selger de Dom Perignon til 1400 kroner. Dét er billig, det.

– Det er alltid mulig å finne på en unnskyldning for å feire noe, men det spørs om redaktøren ville synes det var like morsomt som oss. Det blir med to pils til 75 kroner for 0,5. Ølet fra Borg er friskt, og øl passer dessuten bra til kinamat, mener Smak.

På kinarestauranter går det fort unna, og Restaurant China er intet unntak. Det tar ikke mange minuttene før for- rettene står på bordet.

– Suppen er passe sterk. Det virker som de har knust sechuanpepper i, og eddiken gjør den passe sur, men konsistensen er for glutinøs. Se her, skjeen står av seg selv midt i suppen.

Behags innbakte scampi er en helt grei utgave av arten.

– Scampiene er saftige og den friterte røren er sprø og ikke for tykk og dominerende, men tempura ville gitt et enda bedre resultat.

– Og det er en ting jeg lurer på: Det er tydelig at det er lenge siden pynten på tallerkenen, tomat og slangeagurk, ble skåret opp. Hvorfor gjør de ikke det ved servering?

– Slitne tomater og tørr agurk gir ikke noe godt inntrykk.

Forretter etterfølges raskt av hovedretter:

– Min innbakte and er grei, men det kunne vært mer and og mindre frityrrøre, selv om den er sprø. Sausen er sterk som lovet, og grønnsakene ok, sier Smak.
Behag er heller ikke misfornøyd.:

– Kyllingen er saftig, men litt svampete, og sausen er sterk. Grønnsakene er som dine. Noe er friskt, noe kommer fra fryseren og noe fra en hermetikkboks, men totalen blir ikke så verst.

Smak er svak for frityrstekt banan med is og honning, og det har de selvfølgelig. Behag bestiller varm eplekake, også den med is.

Den frityrstekte er som den skal være, men eplekaken, sannsynligvis varmet i mikro, har ingen konsistens igjen, og er druknet i den ekle kremen fra sprayboks som mange restauranter synes det er helt greit å gi sine gjester. Espressoen og kaffen som blir bestilt til desserten, har best av ikke å bli kom-mentert.

– Nå Smak, hva synes du?

– Egentlig hel grei vomfyll til en noenlunde ok pris, men ganske langt fra det kinamat kan være. Når det er sagt, må det også sies at et vindusbord eller en plass på uteserveringen her gir førsteklasses muligheter til «people watching», selv om jeg tror vi må se langt etter Diana Ross.

Trykk her for våre andre matanmeldelser!

Kommentarer til denne saken