Gå til sidens hovedinnhold

Gode opplevelser på bryggekanten

Artikkelen er over 10 år gammel

Det er noe spesielt med en restaurant hvor man kan nyte havutsikt og skjærgård, sier Smak, og setter seg godt til rette ved et vindusbord med utsikt over Skjærhaldens nære herligheter.

– Det er ganske glissent mellom bordene her, selv om solen skinner.

– Kanskje kommer det av at termometeret i dag har stoppet på ti grader, kommer det tørt fra Behag.

– Bare vent, med flere varmegrader og strålende sol vil det bli trangt om plassen på den fine terrassen. Jeg ser de har fått på plass noen gedigne parasoller. Får håpe sommeren blir slik at de blir brukt ofte. Men det er trivelig inne også. De har lyktes godt med innredningen. Moderne, samtidig som eldre detaljer er beholdt. Det er tydelig at det er brukt noen kroner, både inne og ute, og det har blitt en perle her på Skjærhalden.

Servitøren, som gjennom hele måltidet er oppmerksom og akkurat passe til stede, kommer med menyene, og Smak og Behag konsentrerer seg om noe annet enn utsikten.

– Her sitter vi praktisk talt med tærne i vannet, så da må det vel bli fisk?

Behag er enig.

– Absolutt, og sjømat er spesialiteten, så selv om det er kjøtt på menyen holder vi oss til havets lekkerheter.

Del på Facebook

Av forretter står valget mellom sildetallerken og fiskesuppe til 125 kroner eller grillet sjøkreps til 135 kroner. Det er fem hovedretter; hyse, kveite, røye, fiskesuppe og indrefilet av lam. Priser fra 185 kroner til 295 kroner. En ostetallerken med tre forskjellige oster koster 125 kroner, og det søte er ivaretatt med crème brûlée, sjokoladekake og gratinerte bær, fra 105 til 120 kroner.

Vinmenyen består av ti røde, fra 340 kroner for en Georges Duboeuf Beaujolais til 720 kroner for en Gaja Promis. Det er åtte hvite fra 340 kroner for en Santa Carolina Chardonnay til 490 kroner for en burgunder fra Vincent Girardin. Påslaget er som på restauranter flest, men noe høyere på de hvite enn de røde. Ellers kan restauranten by på både champagne, rosé, dessertvin, sherry og portvin.

– Dette er lett. Behag har allerede bestemt seg.

– Sjøkreps og kveite.

– Sjøkreps hadde jeg lyst på også, kommer det litt surt fra Smak.

– Men det blir for dumt å spise det samme, og fiskesuppe og hyse, høres ikke så verst ut det heller.

Som drikke til blir det bestilt mineralvann, et glass Chablis til 90 kroner og et glass Sancerre til 95 kroner. Servert i romslige glass og ved riktig temperatur, passet vinen utmerket til maten.

– Vinmenyen er større nå enn ved forrige besøk, sier Behag.

– Ja, svarer Smak.

– Og det er fint at så mange også fås på glass.

Forrettene ser lekre ut, og Behags grillede sjøkreps med koriander og hvitløk kommer med mangosalat, chili og honning.

– Her smaker tilbehøret best. Sjøkrepsen er hardt grillet og tørr, men mangosalaten er god.

– Min fiskesuppe er bra. Den kremete suppen har en ren og fin fiskesmak, med store saftige biter av hvit og rød fisk. Og det er heldigvis ikke brukt lakereker.

Etter passe ventetid kommer hovedrettene, også de lekkert presentert. Den ovnsposjerte hysefileten kommer med smørstekt selleri, hvitløksmos med petit pois, confitert rød chili og portvinsaus. Den hvitvin- og fløtebraisserte kveitefileten blir servert med pastinakk, gulrot og vårløk. Begge rettene med amadinepotet.

– Kveiten er fin, fast, saftig og velsmakende. Akkurat slik en kveite bør være. Og tilbehøret er skikkelig bra.

Behag er tydelig fornøyd. Smak er ikke like fornøyd. Tilbehøret er godt, potetene, ertepureen, sellerien og sausen er gode. Fisken er fin og hvit, men knusktørr, og det er skuffende.

Til tross for store porsjoner, blir det plass til søtsaker. Crème brûlée av melkesjokolade til Smak og sjokoladekake med mangosuppe og jordbær til Behag.

Dessertene blir ingen skuffelser. Crème brûléen med bær har en tydelig og fin smak av melkesjokolade.

– Jeg synes vanligvis at crème brûlée bør serveres på den tradisjonelle måten, men må innrømme at denne varianten er god, og sukkerlokket er perfekt. Behag er også fornøyd med sin sjokoladekake.

– Deilig lunken, myk og god konsistens, god sjokoladesmak, godt med nøtter og en mangosuppe som frisker opp. Bedre blir nesten ikke desserter. Den vanlige kaffen til 19 kroner koppen er sterk, god og smaker nylaget.

– Dette var to hyggelige timer. Synd de bommer med sjøkrepsen og hysefileten. Vi håper det var et feilskjær som ikke gjentas når sesongen starter for alvor.

– Enig i det, Behag, men det går jo litt ut over matkarakteren, bemerker Smak.

– Uansett gleder jeg meg til neste besøk, med sol, varmegrader og sommerkledde mennesker.

Del på Facebook

Kommentarer til denne saken