Gå til sidens hovedinnhold

En solfylt ettermiddag

Artikkelen er over 10 år gammel
Hallo, her kan de sine ting.!
Smak tar en forsiktige bit av en kritthvit kveite.

– Dette er god råvare riktig tilberedt. Kveite kan lett bli tørr, men denne er saftig og fin, og tilbehøret med parmesankremet risoni med litt chorizo gir ekstra bitt, og passer perfekt. Jeg er glad vi tok turen.

Historien starter noen dager før. Smak og Behag, nyss hjemkommet fra utenlandske kulinariske utskeielser hører godrykter om Hankøsund Restaurant, og en solvarm ettermiddag settes kursen mot Vikane.

– Får håpe ryktene taler sant, kommer det fra Behag.

– Det er jo et lite stykke vei hit ut.

– Særlig mer enn 20 minutter tar det nå ikke, så ikke klag. Dessuten er været strålende, og et par timer ved bryggekanten vil bli bra. Jeg er spent på hva de har fått til, det er tross alt en sommerrestaurant, og så vidt jeg forstår er det over og ut når september varsler høstens ankomst.

Restauranten ligger ved Hankø Marina, rett på bryggekanten, med god plass både ute og inne, og det er Smak og Behag, som ikke har bestilt bord, glade for.

Interiøret er, naturlig nok, enkelt, men stolene er gode, bordene romslige, og inneserveringen har store skyvedører slik at inne også blir litt ute. En liten lounge eller chill-out område, har det også blitt plass til. Det er godt med parkeringsplasser overvåket av «Security Park», så det er nok lurest å legge på de nødvendige skillingene. Det er bryggeplass for båtfolket, men om Security Park overvåker disse er uvisst.

– Jeg synes dette er helt greit, kommer det fra Smak.

– Selvfølgelig litt enklere enn om det hadde vært en helårsrestaurant, men det fungerer fint, og utsikten mot båttrafikken i sundet er upåklagelig. Jeg har litt forventninger, både ut fra ryktene vi har hørt og ut fra CV-ene til de som driver stedet.

Menyen består av tre forretter fra 95 til 125 kroner, noen lunsjretter fra 145 til 195 kroner, fire hovedretter av fisk og en kjøtt fra 225 til 265 kroner. Dagens treretter koster 395 kroner.

– Prisnivået ligger midt på treet, synes du ikke, Smak?

– Ikke direkte billig, men heller ikke veldig dyrt, og er råvarer og tilberedning bra, er det greit nok. Jeg har lyst på asparges med steinsopp aioli og parmaskinke til 98 kroner, og kveite til 265 kroner.

– Da tar jeg kamskjell med chorizo, soyasmør og søtpotetpuré til 125 kroner, og breiflabb med sopp, løk, bacon, rødvinssaus og ovnsbakte poteter til 265 kroner. Men hva skal vi drikke?

– Enkelt for meg som kjører, det blir isvann, men du, Smak, bør hygge deg med litt vin.
Fra en liten vinmeny velger Behag en liten karaffel Chablis til 190 kroner. Vinmenyen har best utvalg av hvite franske, og en Chablis fra Domaine du Colombier koster 475 kroner. En 1’er cru fra samme vingård koster 585 kroner. Henholdsvis 2,7 og 2,4 X polpris. I den rimeligere enden må du ut med 275 kroner for en Tariquet. 2,9X polpris.

Vin og vann kommer på bordet sammen med velsmakende lyst og mørkt brød. Chablisen i karaffel har både mineralitet og frukt, og smaker som den skal. Den oppmerksomme servitøren er særdeles flink til å etterfylle glassene. Også med isvann.

– Aspargesen er riktig kokt. Godt med tyggemotstand, og skinken smelter nesten på tungen. Stensoppaiolien slipper både smaken av stensopp og hvitløk frem, og fungerer godt.
Smak er også fornøyd med sine kamskjell. Nydelig halvstekte ligger de omgitt av Chorizo som fungerer fint med den sødmefylte søtpotetpureen.

– En såpass god start spenner forventningens bue, kommer det fornøyd fra Smak i det hovedrettene kommer på bordet.
Smak blir ikke skuffet. Breiflabben har både saft og kraft nok til å passe til det litt krevende tilbehøret, løk, bacon og rødvinssaus.

– Dette fungerer. Mange gode smaker som harmonerer bra. Jeg er godt fornøyd.

– Min kveite er også god, og den parmesankremede risonien med litt chorizo og soltørket tomat gir god støtte til den saftige kveiten. Morsomt med risoni, det ser vi ikke så ofte. Risoni er ikke feilstavet risotto, men pasta forkledd som store riskorn, sier Behag.

– Dette er såpass vellykket at vi må prøve dessertene.

Valget er ikke vanskelig. Pannacotta med melon og jordbærsalat til Behag, og ostekake til Smak. Begge til 95 kroner. Avslutningen på måltidet blir ingen skuffelse. Pannacottaen frisk og litt syrlig, lekkert presentert med «salat» i form av små og finkuttede terninger.

Smak er dog litt overrasket over sin ostekake, servert i en ildfast form.

– Litt annerledes, og jeg vil vel egentlig ikke kalle det en kake. Den knuste kjeksen ligger ikke i bunnen, men er strødd over. Ostekakesmaken er til stede, men jeg må nok si jeg foretrekker den mer vanlige utgaven. To vellagede espresso avslutter en hyggelig ettermiddag ved vannet.

– Dette var i overkant av hva jeg hadde forventet av en sommerrestaurant. Er du ikke enig?
Smak nikker.

– Det er tydelig at de to som har kontrollen her ute vet hva de driver med, og det ville være trist om de forsvinner fra byen når sesongen er over.

Kommentarer til denne saken