Fredrikstad har fått sin første dedikerte sushibar. – Endelig! Behag var begeistret på vei til Shiki Sushi sam-men med Smak, som var litt mer reservert.
– Jeg vet du elsker sushi, men jeg har ikke riktig fått taket på det med rå fisk. Jeg ser det blir mer og mer populært, så fortell meg hva det dreier seg om.
– Gjerne, og du vet jeg har vært begeistret helt siden jeg spiste det på fiskemarkedet Tsukiji i Tokyo, forresten et helt utrolig morsomt sted å besøke for en som er begeistret for havets lekkerier.
– Sushibaren vi valgte i Japan, reklamerte med at de solgte fisk som var slaktet etter «ikijimi» metoden. Slik beholdt fisken maksimal smak og struktur. Dessuten serverte de linefanget fisk.
– Riktig avlivning og skånsom fangst var viktig for det endelige resultatet. Jeg tror ikke vi kan forvente at sushibarer på våre kanter kan matche dette, men at fisken må være fersk er det liten tvil om.
– Greit nok. Jeg har hørt om både sushi og sashimi, men hva er forskjellen?

– Hør her: Sashimi er tynne skiver av rå fisk eller annen sjømat som serveres med forskjellige dipper. Sushi består av kald ris tilsatt litt riseddik og toppet med sashimi. Sushi kan du få i flere varianter, for eksempel som maki som er rullet i tang og med fyll i midten. Felles for de fleste er at de serveres med syltet ingefær, soyasaus og en liten kule wasabi.
– Personlig synes jeg det smaker best med japansk soyasaus. Den er både lettere og litt søtere enn den kinesiske utgaven. Det er vanlig å røre ut litt wasabi i soyasausen, men selv foretrekker jeg å ta en liten bit wasabi og litt ingefær før jeg dypper biten i soya-sausen. Sikkert ikke helt korrekt, men jeg synes jeg får renere smaker da.
– Men, for all del, vær forsiktig med wasabien. Wasabi er en plante som opprinnelig kommer fra Japan. Det er roten som blir brukt, og den smaker av kål, sennep og pepperrot og er temmelig sterk. Du får kjøpt den enten som ferdig pasta eller som et granulat

som blandes med vann til du får den konsistensen du ønsker.
Dessverre er det slik at mye av granulatet og pastaen som er i salg, ikke inneholder wasabi i det hele tatt, men består av pepperrot og sennep tilsatt farge for å få frem grønnfargen. Sterkt er det uansett. Men nå er vi fremme, så gjør deg klar til å innta Shiki Sushi Bar.

Førsteinntrykket var positivt. Lyst, enkelt innredet og med bord i lyst treverk ga det et rent, men litt sterilt inntrykk, slik sushibarer ofte er. Kanskje ikke et sted for sene, intime middager, men perfekt til lunsj og «drop-in» når lysten på sushi melder seg. Innerst i lokalet var baren hvor godsakene var utstilt, og sushikokken regjerte. Menyene sto på bordet, og var både omfattende og fristende.
Sushimenyen besto av fem varianter med sju til 24 biter, og prisene var slett ikke avskrekkende, fra 83 til 231 kroner.
Makidelen av menyen hadde 13 varianter med åtte biter fra 54 til 109 kroner. Shiki Sushi Bar kunne også tilby fritert soft crab til 127 kroner og tempura med scampi, avokado og chilimajones til 122 kroner.
Sashimi kostet 132 kroner for 15 biter og 176 kroner for 20 biter med laks, kveite, tunfisk og kamskjell.
Enkle biter sushi kostet fra 15 til 27 kroner stykket, og utvalget var bra; laks, crabstick, scampi, kamskjell, tunfisk, kveite, rødskjell og lakserogn. Hele menyen kunne også fås som takeaway, og da til litt lavere pris.
Smak og Behag hadde lyst til å prøve litt av hvert, og bestemte seg for å dele 24 biter fra sushi-menyen.
Det skulle vise seg å være et godt valg, og mer enn tilstrekkelig til lunsj for to.

LES OGSÅ: Dette er sushi

Litt ventetid var det naturlig nok. Det var flere enn Smak og Behag som var lystne på sushi, men snart sto maten på bordet.
– Smaker det like bra som det ser ut, kan vi glede oss.
Behag fisket opp en bit med laks, deretter tunfisk, og så en tempurabehandlet scampi.
– Nå ble jeg imponert. Dette er bra! Fisken er perfekt og tempuraen sprø. Risen er fin og tilbehøret godt. Skulle jeg ønske meg noe i tillegg, måtte det være å kunne skylle det ned med en slurk Kirin. Alkoholbevillingen er ikke på plass enda, men utvalget av soft drinks er spennende.
– Min Bundaberg lemon/lime/-bitter er et nytt bekjentskap fra Australia, så kortreist er den ikke.
– Min amerikanske Arizona green tea med ginseng og plommejuice er også god, men nå er jeg er spent på hva du synes om fisken.
– Jeg begynner å forstå din begeistring for sushi. Dette var godt. Jeg har ikke så lang erfaring med rå fisk, men hit kommer jeg gjerne tilbake. Dessuten var de hyggelige og kunnskapsrike. Han som eier stedet har i godt voksen alder foretatt et sjeldent karrièrebytte. Fra forsker på Universitetet i Trondheim til sushikokk i Østfold. Det er et langt steg. Jeg leste at han utdannet seg som sushikokk i Singapore. Da tar du det på alvor, for der kan de en ting eller to om mat. Beviset for at han har lært det som skal til, ligger på tallerkenen.

Fornøyde og passe mette etter en vellykket lunsj, kunne Smak og Behag begi seg ut i et vinterkledd Fredrikstad.
– Vet du hva, Smak, jeg synes det var flott at du her fikk demonstrert at sushi er mer enn et motefenomen og en «in-greie». Nå får vi håpe at de klarer å opprettholde nivået, sa Behag.

LES FLERE RESTAURANTANMELDELSER HER