Tobias om seg selv: Velkommen til Fredrikstads beste steakhouse i et lunt og trivelig teglsteinsmiljø.

– Sannelig bra at noe blir ved det gamle. Det hyggelige og varme interiøret på Tobias har vært uendret lenge. Det er fint å se at det går an å drive uten stadig å gjøre endringer, og jeg synes det er smart med disse båsene som sikkert også passer godt for stevnemøter, og det er nok å titte på dersom konversasjonen skulle gå tregt.
– Jada, men forhåpentligvis er menyen nyere enn interiøret, for jeg synes denne stilen passer til betegnelsen «biffsnadder-interiør», repliserte Behag syrlig. Smak og Behag var ikke helt enige om innredningen.

En blid servitør kom raskt med menyene, og vann, brød og aioli stod snart på bordet. – Brødet er godt, men jeg synes aiolien er litt tam, mye syrlighet og lite hvitløk.
– Det er din smak, Behag. Jeg synes aiolien er god. At brødet var godt og ferskt var begge enige om.
Menyen på Tobias kan lastes ned fra stedets hjemmesider. Det viste seg at sidene trengte oppgradering. - Jeg forstår godt at restauranten ønsker å endre meny fra tid til annen, men de må endre den på nett også. Her er det ikke mye som stemmer med det jeg har lest på nettet av hverken utvalg eller priser. Nei, det blir for dumt. Klarer de ikke å holde sidene oppdatert, er det bedre å kutte dem ut. Smak ristet oppgitt på hodet.

LES OGSÅ: Greit på Tandoori

Menyen viste seg å inneholde fem forretter fra 75 til 89 kroner, fem småretter fra 129 til 159 kroner, syv hovedretter (en fisk) fra 199 til 325 kroner og seks desserter fra 39 til 129 kroner. Det var også fjorten italienske pizzaer fra 89 til 139 kroner.
– De har selvfølgelig biffsnadder, men det styrer jeg unna. Du vet jo det, Behag, at jeg er svært glad i saltimbocca, og jeg må si jeg ble litt overrasket over å finne det på menyen. Litt skeptisk er jeg nok, for den serveres med sautert rosenkål, gulrot og paprikasaus, men både parmaskinke og salvie er på plass, så jeg prøver. Til forrett velger jeg torskeloins med soltørket tomatsalat og aioli. Behag valgte mer tradisjonelt, og bestemte seg for ovnsbakt Portobello sopp og pepperbiff. Smaks forrett var priset til 89 kroner, hovedretten til 259 kroner. Behags forrett 89 kroner, og hovedretten til 299 kroner.

LES OGSÅ: Flere restaurantanmeldelser

Vinmenyen besto av fire hvite og seks røde med priser fra 299 kroner for husets, til 655 kroner for en Amarone. Husets hvite, Chardonnay L fra Syd-Frankrike, og husets røde, Estancia del Fuego fra Mendoza i Argentina var velvalgt. Ellers var ikke hverken valg eller utvalg imponerende. Påslaget varierte fra 2,8 til hele 4 ganger polpris, noe Smak og Behag synes er mye. Ølprisen var også i friskeste laget med 62 kroner for Borg 0,4.
Valget falt på husets røde, som viste seg å passe best til Smaks meny, men ble litt for lett til Behags pepperbiff. Vinen ble servert lett avkjølt, noe begge satte pris på. Menyen inneholdt forøvrig forslag til vinvalg.

Behag var godt fornøyd med sin forrett. Portobello sopp, ovnsbakt med cherrytomater og pesto, toppet med parmesan og servert på en seng av ruccola.
– Dette smakte meg bra. Soppen er passe bakt, og fyllet gir både friskhet og fylde.
– Min forrett får også godkjent. Fisken skiver seg ikke ordentlig, har vel vært fryst, men den er ikke tørr. Soltørket salat av tomat og aioli på toppen fungerer godt. Det er den samme aiolien som vi fikk til brødet, og nå er jeg fornøyd med at den er litt tam. Ellers ville den tatt livet av fisken. Etter en god start, gledet begge seg til hovedrettene.

LES OGSÅ: Sjømat på Skjærhalden

– Men hva er dette? Riktignok stod det at saltimboccaen ble servert med sautert gulrot og rosenkål, men det stod ikke at kalvekjøttet var plassert på en svr haug av de nevnte grønnsakene. De viktigste ingrediensene i saltimbocca er kalvekjøtt, parmaskinke og salvie. Jeg går ut fra at disse to svartbrente tynne slintrene skal forestille parmaskinke, men sikker er jeg ikke. Salvie finner jeg ikke i det hele tatt, så da blir jo det hele temmelig mislykket. Det smaker ikke vondt, men dette er kalvestek med grønnsaker og ikke saltimbocca, og det burde de selge det som. Men det høres kanskje ikke fancy nok ut. Potetene var forresten gode. Smak så lettere fortvilet på Behag som fornøyd hygget seg med et mørt stykke indrefilet, stekt akkurat som ønsket, med en god bakt potet og en potent peppersaus.

LES OGSÅ: Pizzaninni anmeldt

Dessertvalget var enkelt. Smak valgte crème brûlée til 89 kroner og Behag valgte sjokoladefondant med vaniljeis til 94 kroner. Begge var gode. Crème brûéeen med god vaniljesmak selv uten spor av vaniljefrø. Det hadde derimot en kjølig og god vaniljeis, som var et flott tilbehør til den mektige fondanten som var akkurat slik den bør være, litt sprø på utsiden og flytende, men ikke for varmt innhold. Begge dessertene ble servert med friske frukter.

Kaffe avsluttet et måltid som for Behag hadde vært en god opplevelse, mens Smak fremdeles bar preg av skuffelsen over saltimboccaen.
Behags americano var litt tynn, og Smak var som vanlig ikke fornøyd med sin espresso som var for svak og for sur.

LES OGSÅ: Alle våre restaurantanmeldelser