Gå til sidens hovedinnhold

Emil (24) fra Råde skal spille Papageno i Tryllefløyten

– Dette er en veldig fysisk rolle. Jeg skal både løpe, ruge på egg, skrike på unger og spille fløyte. Og selvfølgelig synge mens jeg gjør alt dette - i et varmt kostyme.

Artikkelen er over 4 år gammel
(Moss Avis)

Onsdag er det premiere på operaen Tryllefløyten på Fredriksten festning i Halden. Emil Havold Næshagen har en av seks hovedroller.

– Emil har gull i strupen og har et stort talent som operasanger. Og en operasanger skal også ha en skuespillers personlighet og det har Emil. Han er hel ved. Dette er jo en forestilling med mange komiske elementer og det er Emil, i rollen som Papageno, som står for mye av det, skryter Ivar Tindberg som er regissør for oppsetningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Emil er fra Råde, men bor nå i Oslo. Han går på Operahøgskolen til vanlig og er eneste student, av de profesjonelle, som er med i Tryllefløyten. Etter å ha gått på Musikk, dans og drama på Kirkeparken videregående skole, gikk han tre år ved Barratt Due Musikkinstitutt. Nå har han et år igjen av en masterutdannelse ved Operahøgskolen.

Klikk HER for Opera Østfolds videoportrett av Emil.

– Det blir lange dager, ofte 10-22 på grunn av min store rolle. Nå i oppkjøringen har det blitt tre uker på hotell her på Fredriksten og så var det tre uker i Operaen før det. Men vi har hatt det gøy og ligger godt an, sier Emil.

Egentlig en pingle

– Dette er den beste produksjonen jeg har vært med i. Det er en helt spesiell stemning, det må ha noe med menneskene å gjøre, så det føles ikke som en jobb. Papageno er egentlig en pingle, ikke no’ tøffing akkurat. Han er følsom, men kan også reagere med aggresjon, forteller barytonsangeren.

– Men det er en bærende rolle, det er han som er motoren og fremdriften i historien. Det er han som er mest på scenen og som også har mest replikker, forklarer markedsansvarlig Malin Østli Langseth.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

En annen som er sentral i oppsetningen er mossingen Fredrik Akselberg.

Han er tidligere operasanger og ble fast ansatt som produksjonssjef ved Opera Østfold i februar 2016. Akselberg har både kunstnerisk og teknisk ansvar for hele oppsetningen, og skal sørge for at veldig mange brikker faller på plass. Det være seg innkjøp, tidsplaner, økonomi og administrasjon i forhold til solister, korister og statister. For denne oppsetningen er det rundt 100 aktører som skal på scenen.

Kan Tryllefløyten utenat

– Jeg har ikke sunget en tone på fem år, men har god nytte av min erfaring i denne jobben. Jeg kan Tryllefløyten utenat og kjenner alle sangene. Det er en stor fordel for meg som produksjonssjef, sier han og fortsetter:

– Folk fra Moss bør absolutt oppdage Opera Østfold og jeg håper og ønsker at mange mossinger kommer på forestillingen.

Emil har hatt Fredrik som vikarlærer på Kirkeparken. Emil forteller at da han prøvesang for læreren i første klasse så spurte han:

– Du går vel ikke i første klasse, du må vel gå i tredje klasse?

LES OGSÅ: Emil (24) fra Råde gikk fra rocker til operasanger - nå er han nominert til talentpris

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Opera Østfold ble etablert i 2005 og fikk i 2009 status som distriktsopera. Det er til sammen seks slike i Norge og østfoldoperaen er den største utendørs operascenen.

– Været er selvfølgelig en utfordring, men vi har aldri avlyst en forestilling. I tillegg blir det jo en magisk stemning når forestillingen begynner kl. 22.30. Den varer i to timer og spilles uten pause. Det settes også opp buss fra Moss tur retur Fredriksten festning i helgen, forteller Langseth.

I år er det nytt tribuneanlegg med publikumsplass til 2800, til sammenligning er det 1400 plasser i Operaen.

Klikk HER for dronevideo av sceneområdet på Fredriksten festning.

Tryllefløyten er den sjuende oppsetningen i rekken. Det er tre forestillinger i alt, med premiere onsdag 14. juni, og så påfølgende fredag og lørdag. Og i samarbeid med Den kulturelle skolesekken kommer det 1600 skoleelever fra hele fylket på generalprøven 13. juni for å se forestillingen.

– 85 prosent av billettene er allerede forhåndssolgt og salget har passert det magiske «break-even» punktet. Det er vi godt fornøyd med, sier Langseth.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Regissør Ivar Tindberg skriver om Tryllefløyten:
«Som den tyske dikteren Goethe skal ha sagt, så krever det ikke mye utdannelse for å se at handlingen i Tryllefløyten er det rene sludder, men at det krever stor innsikt for å forstå hvorfor operaen likevel er et mesterverk. Dette er fint å tenke på, synes jeg. For dette verket er virkelig vidunderlig. Men også veldig rart.»

Opera Østfold har oppsetninger hvert annet år og når det ikke er produksjoner er staben på tre fast ansatte: operasjef Pål Scott Hagen, produksjonssjef Fredrik Akselberg og Malin Østli Langseth som er adm. og markedsansvarlig.

Tryllefløyten av Mozart

Tryllefløyten er en opera i to akter, med musikk av Wolfgang Amadeus Mozart. Operaen ble uroppført i 1791, og er Mozarts siste opera. Selv kalte han Tryllefløyten et syngespill fordi den inneholder mye dialog.
I eventyroperaen Tryllefløyten utspiller det seg en kamp mellom det gode og det onde. Etter å ha kjempet mot et uhyre blir prins Tamino spurt om han kan redde datteren til Nattens Dronning, Pamina, fra Sarastros makt.
Tamino blir umiddelbart forelsket i Pamina etter kun å ha sett et bilde av henne, og dronningen lover ham Paminas hånd hvis han lykkes. Uten helt å vite hva han begir seg ut på, drar Tamino i vei til Sarastros rike i selskap med den livlige fuglefangeren Papageno.
Sammen skal de gjennom mange prøvelser, og det skal vise seg at ikke alle de møter på veien er det de alltid begir seg ut for å være.
Allikevel: Tryllefløyten er en av de få operaene gjennom historien som har en lykkelig slutt, der kjærligheten og det gode seirer!

De seks største rollene:


  • Caroline Wettergreen, Nattens Dronning

  • Magne Fremmerlid, Sarastro

  • Petter Moen, Tamino

  • Beate Mordal, Pamina

  • Emil Havold Næshagen, Papageno

  • Vigdis Unsgård, Papagena

Regissør: Ivar Tindberg
Musikalsk leder: Magnus Loddgard
Orkester: Det Norske Blåseensemble og Wermland Operas Orkester
Kor: Østfold Operakor

Kilde: Opera Østfold

 

Kommentarer til denne saken