På kunsttokt i Fredrikstad

Krøkes tidlig Ylva Eiriksdottir (3) er på besøk ved Østfold Kunstnersenter. Foto: Kjell-Kristian Sikkeland

Krøkes tidlig Ylva Eiriksdottir (3) er på besøk ved Østfold Kunstnersenter. Foto: Kjell-Kristian Sikkeland

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Skal det være en barnevugge utsmykket med tørkede blader? En billedserie med Marilyn Monroe av en amerikansk kunstner? Fredrikstads kunstnerliv kan by på det meste.

DEL

Det er en regnfull novemberlørdag når fergen til Gamlebyen legger til kai på Østsiden. I festningsbyen yrer det av både regn og mennesker, men flere gallerier har likevel åpne dører, blant dem Galleri Stallen.

"One of a kind"

I de romslige lokalene med lavt tak holder Diane Haft og Marit Eide Rosendal til. Hatt er opprinnelig fra San Fransisco, Rosendal har de siste årene holdt til i Trøgstad, men er opprinnelig fra Fredrikstad.
– Innimellom lurer jeg på hva jeg selv driver med, men det er dette jeg brenner for og dette jeg vil gjøre, ler Haft, og viser frem barnevuggene sine. De er alle håndlaget fra bunnen av, og finnes foreløpig i tre forskjellige design, utsmykket med trær, babusjkadukker og serien Haft selv omtaler som "bling-bling". Ingen av vuggene er like.
– Disse er "one of a kind", stråler Haft fornøyd.
Kunstneren legger ikke skjul på at det ligger mye jobb bak vuggene, hver av dem bruker hun omtrent en arbeidsuke på å lage.
– Det blir mye pussing, ler hun.

Flere bruksområder

Hatt ville jobbe med barnemøbler, og var innom flere ideer før hun endelig landet på vuggene.
– Jeg satser på å lage 40 stykker, så får vi se hva som skjer. En slik vugge blir jo et arvestykke.
Ifølge kunstneren behøver man ikke ha småbarn for å kjøpe kunstverkene.
– Selv har jeg en stående hjemme i stua med levende planter i, forteller Haft.

Sarah Jessica Parker

Galleri Stallen har flere godbiter å by på. I annen etasje holder Marit Eide Rosendal til med sine malerier, både abstrakte og figurative.
– Jeg er opptatt av kvinner, forteller hun, og det beviser utstillingen hennes. Kvinner i alle fasonger og farger smiler mot oss, blant annet et bilde av skuespillerinnen Sarah Jessica Parker.
– Hun har en utstråling jeg virkelig falt for, forteller malerinnen.
– Jeg føler meg heldig som får drive med kunst, sier Rosendal.
Kunstneren er ung til sinns, og bildene hennes appellerer til folk i alle aldre.
– Fredrikstad-folk kan sikkert bli flinkere til å gå på utstillinger, sier hun.
– Utstillinger kan gi så mye glede!

Ingen betenkningstid

Gamlebyen har flere galleriskatter å vise frem, og ferden går videre til Galleri Clara. Der har SOS-barnebyer utstilling til inntekt for sine prosjekter i Albania.
– På åpningen i går var det mellom 80 og100 mennesker innom, forteller Unni Overskeid.
Femti kunstnere har gitt 71 bilder som skal selges til inntekt for SOS-barnebyer.
– Her er det noe for enhver smak, lover Overskeid.
Simonetta Saenger og ektemannen Hans Saenger er blant bidragsyterne.
– Vi trengte ingen betenkningstid da SOS-barnebyer tok kontakt, smiler Hans Saenger.
– Det er ikke lett å vidra i disse store tingene som skjer i verden i dag, fortsetter han.
– Det er et fantastisk arbeid SOS-barnebyer gjør, og en positivt utvikling for menneskeheten at det finnes slike organisasjoner, smiler fru Saenger.

Trengte noe nytt

– De fleste kunstnerne som har bidratt er fra Østfold, forteller Overskeid.
Hun har ansvaret for utstillingen sammen med Unni Mass og Ingrid Olavesen.
– I mange, mange år hadde vi loppemarked, men det er utrolig mye jobb, og vi er jo gamle alle vi i SOS Barnebyer Fredrikstad, sier hun muntert.
– Derfor prøvde vi å komme opp med noe nytt, og da var det noen som nevnte dette med kunst. Så kunstutstilling ble det, smiler hun.

Positivt overrasket

Jan-Henrik Grimstad og Aud Nordgarden Grimstad er blant dem som har funnet veien til Galleri Clara denne lørdagen.
– Det er mange morsomme bilder her, sier Jan-Henrik Grimstad. Han har allerede kjøpt tre av de utstilte kunstverkene.
– Jeg ble veldig positivt overrasket da jeg kom hit, avslører han om utstillingen som blir stående til slutten av november.

Redde

Cotty Stenby er innehaver av Galleri Clara, og strålende fornøyd med interessen rundt utstillingen.
– Jeg får selvfølgelig ingen provisjon av salget, forteller hun, og oppmuntrer Fredrikstads befolkning til å gå på flere utstillinger.
– Folk er redde for at de forstår for lite og vet for lite. Man trenger ikke briller og svart alpelue for å gå på utstilling! sier hun engasjert.
– Selv har jeg gått på utstillinger siden folkeskolen, og man må begynne tidlig. Det er nesten ikke barn innom her. Man må begynne tidlig å se på kunst, og øve opp sansene til å fange opp hvilke følelser som strømmer ut av bildene, sier Stenby.

Mange fristelser

Selv om Gamlebyen blir sett på som et kulturelt mekka for kunstinteresserte, finnes det også dristige sjeler som rekker ut en hånd til sentrumselskerne.
Forrige mandag åpnet Galleri P10 i Mosseveien, og innehaver Anders Fleines ønsker både nysgjerrige og interesserte velkommen.
– Det har vært en del folk innom siden åpningen, sier han fornøyd. Gallerinnehaveren er ikke i tvil om hvorfor han valgte akkurat Mosseveien som galleriarena.
– Det er gode parkeringsmuligheter her, og det er enkelt for folk å komme hit. Det er ikke mange gallerier på den siden av sentrum, forteller han.
Galleri P10 kan blant annet friste med originale malerier av den kjente amerikanske kunstneren Ocean Clark, men også av mer ukjente norske kunstnere som Anders Ramberg.
– Vi har folkelig kunst alle kan kjøpe for å henge opp, man behøver ikke være kunstkjenner, sier galleriinnehaveren med glimt i øyet.

For alle og enhver

På Østfold Kunstnersenter løper Ylva Eiriksdottir (3) fornøyd rundt. Sammen med mor og far har hun trosset gråværet. – Det morsomste jeg har gjort i dag var å sykle med mamma, forteller treåringen, og sikter til Ingrid Bendz' installasjon "Året jeg fylte 50".
– Vi er her en gang iblant og synes det er veldig fint her, forteller mamma Sigridur Eggertsdottir.
Kafé Nyt, der Ylva har spist kanelboller, har gjort at flere oppsøker Kunstnersenteret. Det forteller Tommi Sarkapalo ved Kunstnersenteret.
– Hit kommer det alle slags folk, noen kommer til kafeen, og det gir flere besøkende. Det er fint å ha åpent hus, smiler han.

Artikkeltags