Gå til sidens hovedinnhold

Shabana ”løftet” K60 til nye høyder

Artikkelen er over 8 år gammel

Shabana Rehman klippet båndet som erklærte Scene K60 for åpnet, og startet selv tradisjonen med en forestilling- og foredragsvirksomhet på den nye scenen med foredraget ”latter og lidelse”.

Det var Østfold Kulturutvikling som gav den anerkjente Stand-up-komikeren æren av å være den første til å stå på scenegulvet.

-Det er en presentasjon, eller en ”backstage”-fortelling om hvordan et Stand-up-stykke blir til. Det er en tenkende og reflekterende reise som beskriver hva det koster å være uttøver og om hvordan reaksjonene fra samfunnet kan tolkes som det som egentlig er kontroversielt, sier Shabana før hun møter sitt publikum på K60.

Torsdag kveld var den offisielle åpningen av scenen som Østfold Kulturutvikling har i hjertet av sine lokaler. ”Blackboxen” har vært Østfold Teaters bruksområde en stund, men det er nå den skal brukes for og med et publikum. Direktør, Tormod Gangfløt, fortalte om valget å la Rehman ”avduke” scenen.

-          Hun er en av vår tids sterkeste røster som fremmer og gjør kultur viktig i samfunnet. Hun forteller, i sin historie ”latter og lidelse”, om sin erfaring om hvor viktig det er å ha en arena å fortelle samfunnets sannheter på. Hun er en spennende aktør, og vi vil ha en jordnær scene hvor historier kan bli fortalt.

K60 er nok et produkt av den ekspanderende Værste-utviklingen, og med historien i mente har de valgt scenens navn.

-          Tidligere var industribyggene her på området merket med tall. Dette bygget som rommer Kulturskolen og Østfold Kulturutvikling, var bygning nr. 60. Og med en ”K” for kultur, tar vi lokalhistorie og det nye bruksområdet med oss videre, forteller informasjonskonsulent Maria Brevik.

Med Litteraturhusets ambisjoner, og den mulige Fylkesscenen under utvikling, er det flere nye arenaer som står tilgjengelige.

-          Det er ikke vår intensjon å være en konkurrent, men vi ønsker å markere oss litt, for her på huset skjer det så utrolig mye med produksjon av kunst og kultur. Vi ønsker å vise frem det vi for eksempel presenterer gjennom ”Den kulturelle skolesekken” til et publikum på kvelden også, sier Gangfløt.

Shabana Rehman synes det er en ære å få være med på denne åpningen.

-          Det er flott å være med på åpningen av en slik setting, mener hun.

-          Tenk hva teatret kan få til. Samfunnsdebatt, interaksjon – en reell sprengkraft. Jeg ønsker K60 lykke til videre.

Etter Shabana var det Teater Joker og forestillingen ”Baron von Münchhausens sannheter” som overtok.

Kommentarer til denne saken