Roses av nådeløs litteraturanmelder

Jan-Erik Fjeld får mangslungen ros av ingen ringere enn Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad. Kjent for å ikke spare på kruttet når han anmelder bøker.

Jan-Erik Fjeld får mangslungen ros av ingen ringere enn Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad. Kjent for å ikke spare på kruttet når han anmelder bøker. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Jan-Erik Fjell (28) - som nå har debutert med sin første krimroman "Tysteren" - får svært gode kritikker av Stavanger Aftenblads hardtslående anmelder Sven Egil Omdal.

DEL

- Jeg ble veldig glad og overrasket. Jeg har en enorm respekt for Jo Nesbø - og bare det å bli nevnt i samme setning som ham, ser jeg på som en ære. Spesielt når det kommer fra en mann som Sven Egil Omdal, sier Fredrikstads nye forfatter Jan-Erik Fjell.

- Han er visstnok en tungvekter og kjent for å være ganske nådeløs.

Nå ser den 28 år gamle forfatteren frem til at flere anmeldelser av boken kommer på trykk i landets aviser.

- Jeg har hørt at 90 prosent av debutantene ikke blir anmeldt i det hele tatt. Derfor var det jo ekstra gøy at denne nå dukket opp i Stavanger Aftenblad, sier Jan-Erik Fjell.

Lykkeønskninger og gratulasjoner har strømmet inn på Facebook.

- Ja, det har blitt en god del, sier han.

Fjell brukte mellom tre og fire måneder kun på planleggingen av boken.

- Deretter brukte jeg sju eller åtte måneder på å skrive. Jeg var ferdig i januar/februar. Første gang jeg traff folkene fra forlaget, trodde de jeg hadde brukt tre eller fire år på å skrive den. Sånt er jo veldig gøy å høre.

På spørsmål om han noen gang har vært dritt lei av hele manuset, svarer han:

- Flere ganger. Jeg hadde en periode på tre uker hvor jeg ikke fikk ned et eneste ord. Da måtte jeg bare vente til jeg fikk tilbake lysten til å skrive, sier han.

Og tilføyer: Man skal kanskje ikke klage på en skrivesperre som bare varer i tre uker....?

Fjell er såvidt igang med en oppfølger:

- Arve Juritzen sa at jeg gjerne måtte begynne på oppfølgeren. Dermed har jeg begynt litt, men jeg har foreløpig ikke skrevet mange sidene. Jeg regner med at jeg må bruke like lang tid på å planlegge denne boken som den første, sier Jan-Erik Fjell.

Etter hva f-b.no kjenner til, skal handlingen denne gang kretse omkring området Alvim.

- Siden Anton Brekke (hovedpersonen, red. anm) jobber i KRIPOS, er det jo kanskje begrenset hvor mye som kan skje her nede i lille Fredrikstad, begrunner forfatteren dette med.

I sommer har han hatt skrivepause, og nå gleder han seg til å få vite hva leserne synes om "Tysteren:"

- Det skal bli godt å høre. Omdal skrev jo i anmeldelsen at Brekke ikke lignet den typiske krimhelten. Hadde han vært veldig alkoholisert, hadde jo det hele blitt et dårlig forsøk på å kopiere Nesbøs Harry Hole, sier Fjell.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags