Helt Texas på Gressvik

Brødrene Nylende har sammen med familie og venner laget Kumøkkfestivalen på Gressvik siden 2008 (f.v) Thor Rune (52), John Vidar (50) og Ole Christer (35).

Brødrene Nylende har sammen med familie og venner laget Kumøkkfestivalen på Gressvik siden 2008 (f.v) Thor Rune (52), John Vidar (50) og Ole Christer (35). Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det er gode sjanser for at du aldri har hørt om Kumøøkfestivalen. Men i helgen gikk Norges minste countryfestival av stabelen på Gressvik for femte gang.

DEL

Det er pakket med folk. Musikken dundrer fra PA-anlegget. Mange danser tett foran scenen, andre synger høyt inne i et av de svære partyteltene. Vaktene passer på, scenecrewet rigger for neste artist, det triller inn turnebusser med musikere. Det er teltcamp, og et titalls campingvogner og bobiler presset sammen helt inntil sceneområdet. Det er festivaldasser, boder med salgsvarer, og en profesjonell kokk står og helsteker en gris. Det er sommer, det er sol, det er festival. I hagen til John.

Startet på verandaen

På Dahle gård, mellom duvende kornåkrer på Gressvik, er 150 countryelskere samlet til festivalen som nesten ingen i Fredrikstad har hørt om. Men de tre brødrene Nylende jobber året rundt for å lage en helproff festival for familie og venner.

- Jeg flyttet hit fra Skjeberg i år 2000. En varm sommerkveld kom ideen til oss. Det startet som en venners-venner fest, med et par gitarer og varandaplattingen som dansegulv, ler John Vidar Nylende (50).

Familien på dugnad

Sammen med brødrene Thor Rune (52) og Ole Christer (35) arrangerte han den første Kumøøkfestivalen hjemme på gården i 2008, for et knippe familiemedlemmer og venner. De samme menneskene er nå dugnadsgjengen som bygger scene, dansegulv, og organiserer Norges minste countryfestival hvert år. Og målet er ikke å vokse.

- I år er vi 150 mennesker her. Utsolgt. Vi har ikke plass til flere. Dette gjør vi som en hobby, for gleden av å skape noe. Bare fordi det er morsomt, og fordi vi elsker country, sier Ole Christer Nylende.

Hadde hatten klar

- Her har noen lagt ned mye tid og arbeid, sier cowboykledde Terje Torp (53) og Jan Petter Kongsberg (53) til FB.
Kameratene fra Onsøy var på Kumøøkfestivalen for første gang på lørdag.

- Vi visste ikke hva vi gikk til, men dette virker imponerende velorganisert. Countrymusikk er innertier, så dette kommer til å bli en skikkelig morsom kveld. Vi hadde selv cowboyfest for noen år siden, så habitten lå klar i skapet, ler de to.

Se stort bildegaller fra festivalen her

Ingen alkoholinntekter

Årets festivalbudsjett er på 125.000 kroner. Brødrene legger ikke skjul på at det er et underskuddsprosjekt, selv om de har fått med seg noen sponsorer. Grillmat (og frokost neste morgen) er inkludert i billetten, og alle må ta med drikke til festen selv. Det selges ikke alkohol på området.

- Det handler om hygge, samhold og kjærligheten til countrymusikk. Alle kjenner alle. Enten fra omgangskrets eller fra countryfestivalene på Vinstra og Seljord, forteller Ole Christer. Folk har nemlig kommet langveisfra, fra Oppegård, fra Holmestrand, fra Stavanger, fra Uddevalla. De har hørt gjeve rykter om den koselige og intime Kumøøkfestivalen på Gressvik.

Fikk countryfest i gave

Crashville fra Ørsta og Rune Rudberg var trekkplaster på lørdag. Showgruppa Buckaroo Linedancers fra Ski var med for tredje gang, med oppvisning og linedancekurs.

Barbro Sandvik fra Hvaler var med og svingte seg på parketten.

- Dette er 40-årspresangen min fra søsteren min. Jeg har vært glad i countrymusikk hele livet, så dette er helt topp. Jeg skulle ha bodd på en ranch i Texas, men dette er nærme nok, ler Barbro.
 

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags