Nye toner i Torsnes kirke

Dan René Dahl gleder seg stort over å spille på det nyrestaurerte orgelet i Torsnes kirke. Begge foto: Svein Kristiansen

Dan René Dahl gleder seg stort over å spille på det nyrestaurerte orgelet i Torsnes kirke. Begge foto: Svein Kristiansen

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

I årevis har han forsøkt å lokke vakker musikk ut av et kondemnert orgel. Nå er det gamle instrumentet i Torsnes kirke totalrestaurert, og kantor Dan René Dahl gleder seg som en unge over forandringen.

DEL

– Før var det en lidelse å spille på det over hundre år gamle orgelet. Nå er det så godt som nytt, smiler han og slår an en klangfull akkord for å understreke hva han mener.

Møysommelig jobb

700.000 kroner har det kostet å restaurere orgelet som ble bygget i 1898. Hver minste del er plukket fra hverandre, reparert og satt sammen igjen.
Det nitide restaureringsarbeidet er det Venheim Orgelbyggeri i Skien som har hatt ansvaret for.
– Opprinnelig var vi innstilt på å bruke to millioner kroner på å kjøpe et nytt orgel, men riksantikvaren mente at det gamle orgelet burde restaureres, og da ble det slik. Pengene vi sparte på orgelkjøpet er i stedet brukt til å pusse opp kirken innvendig og utvendig, forklarer Heine Langsholt, avdelingsleder ved kirkevergens kontor i Fredrikstad.

En kvart kantor

Dan René Dahl er kanskje mest kjent som domkantor i Fredrikstad Domkirke, men han er også kantor i 25 prosents stilling i Torsnes kirke.
Det innebærer at han spiller til gudstjenester der hver tredje uke. I tillegg har han det musikalske ansvaret for Torsnes barnekor og Torsnes kirkekor.

Seks stemmer

Kirkens orgel består av seks stemmer og ble i sin tid bygget av Olsen & Jørgensen. Det er distriktets eldste orgel, muligens også det eldste i Borg bispedømme.
– Det er et lite orgel, men lyden har vært ganske kraftig. Nå etter restaureringen låter det enda kraftigere. Ja, det er ikke til å kjenne igjen, sier Dahl.

Innvielseskonsert

Onsdag 8. november blir det stor innvielseskonsert i Torsnes kirke. Begge korene deltar, Dan René skal spille på det "nye" orgelet, Hege Holmquist synger og Mathias Rød Larsen spiller piano.
Rehabiliteringen av Torsnes kirke har pågått over en to års periode, og har kostet til sammen to millioner kroner, orgelrestaureringen inkludert.

49 år siden sist

I 2004 ble kirken pusset opp utvendig. I 2005 ble dreneringen utbedret, og i inneværende år er kirken fornyet innvendig.
– Alle gulvene er grønnsåpeskuret, flisene er renset, vi har fjernet teppene i koret og på galleriet, kalket veggene og malt taket. Nå fremstår kirken slik vi ønsker at den skal være, sier Heine Langsholt.
Sist gang Torsnes kirke var gjenstand for en omfattende restaurering var i 1957.

Artikkeltags