Løftet takhøyden i Domkirken

StemningsfulltDet var både vakkert og svært melodiøst når Borg Domkor og Barokkanerne ringte julen inn med sin fremførelse av Juleoratoriet i Fredrikstad Domkirke søndag kveld. Begge foto: Trond Thorvaldsen

StemningsfulltDet var både vakkert og svært melodiøst når Borg Domkor og Barokkanerne ringte julen inn med sin fremførelse av Juleoratoriet i Fredrikstad Domkirke søndag kveld. Begge foto: Trond Thorvaldsen Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Juleoratoriet ble fremført til stående applaus når Borg Domkor og Barokkanerne sørget for både høytidelig og sakral stemning i Domkirken søndag kveld.

DEL

– Johann Sebastian Bach skrev Juleoratoriet i 1734 og det tok 100 år før verket kom ut av Bach sin kirke, forteller dirigent for Borg Domkor Tore Erik Mohn.

Verket ble skrevet til jule og nyttårsfeiringen i Thomaskirken. Komposisjonen består av seks kantater som ble brukt under gudstjenestene til de forskjellige dager i jule- og nyttårshøytiden.

Lange tradisjoner

Det er ikke første gang verket blir spilt i Fredrikstad Domkirke, men hvor mange ganger tidligere kan ikke Mohn si noe om.

– Sist den ble satt opp av oss var i 2008, sier han og presiserer at hele koret, inkludert ham selv kommer i skikkelig julestemning under øvelsene.

– Når de første tre punktslagene i starten er satt så er det jul for meg, sier Mohn.

Domkirkens julekonserter er som regel godt besøkt. Også i år var kirken fylt til randen med konsentrerte og lyttende mennesker under den to timer lange konserten.

Barnekor

Borg Domkor har utviklet seg mye de siste årene, med solid og jevn rekruttering av dyktige sangere. Nytt under årets julekonserter er at de inkluderer noen av barna fra Barnekoret.

Fire jenter i alderen 12–15 år fikk synge med på flere partier. I fjerde del debuterte Telise Heksem som solist og sang ekkoet under en arie solid fremført av sopran Tone Helén Klemsdal fra Sarpsborg. Sammen med de tre andre solistene, Felicia Kaijser (alt), Petter Wulfsberg Moen (tenor) og Christopher Pedersen (bass/baryton) fra Skjeberg løftet de takhøyden enda noen hakk i den ærverdige domkirken.

Dyktige musikere

Barokkanerne ble opprettet i 1989 som ett av de første ensemblene i landet som utelukkende benytter seg av originalinstrumenter og som bygger sine musikalske interpretasjoner på kilder fra den tiden musikken ble skrevet.

– Dette er musikere som ligger i toppsjiktet i den internasjonale musikkhimmelen og som har høstet gode kritikker i både inn- og utland, forteller Mohn.

De har vært i Domkirken med Borg Domkor flere ganger og har juleoratoriet som en av sine spesielle verk.
Både kor, musikere og solister fremførte et samstemt juleevangeliet på originalspråket tysk og satt garantert prikken over julestemningen til hver og en i publikum.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags