Litteraturfestivalen feirer jubileum

Bjørg Gjærdingen (til venstre), Torill Stokkan og Hilde Garfelt står bak litteraturfestivalen.

Bjørg Gjærdingen (til venstre), Torill Stokkan og Hilde Garfelt står bak litteraturfestivalen.

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Den 5. litteraturfestivalen i Fredrikstad strekker seg over to helger og sveiper innom alt fra filosofiske betraktninger til barbariske vikinger.

DEL

Som vanlig foregår det meste i Fredrikstad Bibliotek, men på selve åpningsdagen 29. oktober inviteres publikum til Teglhuset i Gamlebyen.

Filosofisk åpning

Lokalet blir for anledningen omgjort til filosofikafé, og filosof Eva Løveid Mølster fra Fredrikstad tar for seg temaet «Platonsk kjærlighet, vol. i-iii».
Også i år er litteraturfestivalen et samarbeid mellom Fredrikstad Bibliotek, Det Kvindelige Læseselskab og Interbok Sverre Johnsen.
– Vi opplever at publikum ser frem til litteraturfestivalen. Den fyller helt klart et behov, sier biblioteksjef Hilde Garfelt.

Litterært boblebad

Hovedattraksjonen under festivalen blir det litterære boblebadet i Bibliotekets Aula lørdag 30. oktober.
For tredje året på rad er Kjell Jørgen Holby, mangeårig litteraturanmelder i Fredriksstad Blad og nytilsatt forlagredaktør i Bazar Forlag, bademester. Musikken besørges av Leif Simensen Jazz Trio.
Kveldens «boblegjester» er forfatterne Kurt Aust, Kristin Valla og Øyvind Thorsen.

Historisk krim

Førstnevnte ble i fjor hedret både med Rivertonprisen og Glassnøkkelen for sin historiske kriminalroman «Hjemsøkt».
Nå er han aktuell med oppfølgeren, «Kongefrykt», som i likhet med den forrige henter deler av handlingen sin fra Fredrikstad og Østfold på 1600-1700-tallet.

Reiser og humor

Kristin Valla ble kjent for romanen «Muskat». Nå er hun aktuell med boken «Verdens fineste – 55 romantiske reisemål».
Humoristen Øyvind Thorsen, eller Vito som han kalles, skulle være kjent for de fleste etter et utall radiokåserier og en rekke bøker. Han siste bok heter «Humor og kanari».
Lørdag formiddag i bibliotekets musikkavdeling kåserer Kolbjørn Eggen over Geir Hasles ferske bok om den lokale bløffmakeren «Drakenberg» (omtalt i FB 20. oktober).

Vikingeliv

Deretter slipper Askeladden Friteater til med barneforestillingen «Soria Moria Slott».
Årets litteraturfestival avsluttes i den selvsamme musikkavdelingen lørdag 6. november. Yngvar Ustvedt forteller om sin nye bok «Verre enn sitt rykte» som belyser mytene om vikingenes fremferd i utlendighet.

Artikkeltags