Film har fascinert folk i over 100 år, og interessen for levende bilder er større enn noen gang. Spillefilm er fremdeles noe folk vil ha, men markedet har blitt totalforandret på få år.

Det er ikke lenge siden man fant videoutleie flere steder i sentrum, og konkurransen om kundene var stor. I tillegg krydde det av storkiosker og bensinstasjoner som tilbød fysisk leiefilm. I dag kan du knapt finne en dvd eller blu-ray til utleie noe sted i Fredrikstad, og byen vår er ikke noe unntak – dette er normen over hele landet.

Skjebneåret 2013

I 2012 var den totale omsetningen av salg og leie av fysiske videoprodukter på rundt 1,5 milliarder kroner på landsbasis. Da er alle kjøpefilmer som Rema 1000 og andre dagligvarekjeder selger med i regnestykket. Det høres mye ut, men tallene er veldig lave sammenlignet med hva bransjen omsatte for tidligere. Ser man kun på utleie av fysisk film falt omsetningen med hele 30 prosent bare fra 2011 til 2012.

– 2013 blir et skjebneår for videoutleie, sa videorådgiver i organisasjonen Film og kino, Erik Zmuda, til FB i sommer.

Han fikk rett. Landet rundt klappet videobutikker sammen som korthus.

For én mann ble dette spesielt tungt. Allerede i 1982 startet bulgareren Simeon Andonov sin første butikk i det som skulle bli den landsomfattende Videofilm-kjeden. Det hele begynte i Sarpsborg, og på det meste hadde han 30 butikker i drift. I 1997 byttet kjeden navn til Showtime. De fleste kjenner logoen til selskapet, og veldig, veldig mange har leid film i en av butikkene til Andonov. Utover på 1990-tallet begynte selskapet med filmleveranse til både kiosker og bensinstasjoner.

– Gikk fort på slutten

På et tidspunkt hadde Showtime hele 275 såkalte «racking-punkter» (rack=hylle) med video. Så sent som i 2012 hadde han fremdeles 17 butikker i drift, men da var tidene blitt veldig tøffe. 30-årsjubileumet til selskapet ble feiret med cruise til Kiel. I november i fjor tok eventyret slutt i Sarpsborg tingrett. Showtime var historie.

– Det er over. Det gikk fort på slutten, og det ble brutalt. Jeg er ute av videobransjen, og driver nå en liten kiosk med pizzasalg. Vi drev i 31 år, og jeg prøver å bevare de gode minnene. Markedet forandret seg totalt på kort tid. Vi prøvde å redde det, men det gikk ikke. Jeg har ikke lyst til å rippe mer opp i det, sier Andonov. Han ønsket ikke å stille til et lengre intervju i sin nye kiosk.

Allerede i mai i fjor la Showtime Fredrikstad ned. Et tømmesalg av brukt dvd og blu-ray fulgte.

Slutt på hjørnet

Tidligere American Way of Video i Storgata 23 er synonymt med filmopplevelser for en hel generasjon. Butikken fortsatte med videoutleie som Mix Scene 1-kiosk, ledet av Tom Roger Jensen, men med stadig vanskeligere marked solgte han seg ut i fjor.

– Etter 25 år er jeg ferdig med den bransjen, og har ingen mening om den, skriver Jensen i en sms.

Lokalene og mulighetene for videoutleie ble overtatt av Jessica Luong som i vinter ville satse på lunsjretter og fortdatt videoutleie. Nå er lokalene solgt – igjen – og dørene er stengt.

– Butikken er solgt, og vi driver ikke med video lenger. Det er et privatsalg og jeg kan ikke si så mye mer. Hva den nye eieren skal gjøre i lokalene vet jeg ikke, sier Luong.

Også Mix Carte på Christianslund har sluttet med videoutleie, så dedikerte videobutikker finnes ikke lenger i bybildet.

En konsekvens av at videomarkedet har forandret seg er at filmfestivaler landet rundt i år mister halvparten av sin økonomiske støtte fordi salget av dvd-er har stupt. Dette fører til at inntektene til bransjeorganisasjonen Film og Kino forsvinner.

Markedets radikale endring gjør at en samlet filmbransje nå vil ha støtte til filmfestivaler inn under statsbudsjettet.