Verdenspremière på operaen

I India: Produksjonsleder Dag Christian Klevås Rye (til venstre) fotografert i en rickshaw i India sammen med den norske regissøren Tonje Gjevjon og den indiske produsenten Yuvraaj.Begge foto: Blylaget film

I India: Produksjonsleder Dag Christian Klevås Rye (til venstre) fotografert i en rickshaw i India sammen med den norske regissøren Tonje Gjevjon og den indiske produsenten Yuvraaj.Begge foto: Blylaget film

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fredag har den norsk-indiske spillefilmen «Life is a moment» verdenspremière på Den Norske Opera. I salen sitter en spent Dag Christian Klevås Rye.

DEL

Frilansskuespilleren fra Engelsviken har vært produksjonsleder for filmen som involverer kjente Bollywood-skuespillere og norske skuespillere og aktører fra det visuelle kunstfeltet.

Spilt inn på Nesodden

– Med dette filmprosjektet skaper vi historie. Aldri tidligere har det norske og indiske filmmiljøet samarbeidet tettere, fra idé og manus til ferdig film, sier Klevås Rye.

Sammen med kona Gjertrud Aas Rye driver han produksjonsselskapet Blylaget film som holder til på Nesodden. Det var også der brorparten av filmen ble spilt inn i fjor sommer.

Forbudt kjærlighet

Temamessig er filmen kontroversiell, spesielt i India. Den tar nemlig for seg en kjærlighetshistorie mellom to menn, en fra Pakistan og en fra India.

I tillegg til homofili, berører filmen også temaer som kvinnens rolle i samfunnet, den årelange konflikten mellom India og Pakistan, og det patriarkiske samfunnet i de to landene.

Spent på mottagelsen

– Filmen skal vises i India i løpt av inneværende år, og vi er spent på mottagelsen. I India er homofili fortsatt kriminalisert, sier Klevås Rye.

– Vil filmen bli vist på norske kinoer?

– Det håper jeg, men neppe før i 2015.

Den norske performancegruppa The Hungry Hearts, med Ingeborg Kolle fra Fredrikstad i sin midte, spiller seg selv i filmen – og med det følger mye musikk og dans.

– Vi har biroller, men dukker opp en rekke ganger i løpet av filmen, sier Ingeborg.

I av scenene fremstår hun i bare undertøyet, som en bursdagspresang til en av de mannlige karakterene.

Tverrkulturelt show

Filmen vises på Den Norske Opera fredag og lørdag. Etter visningen får publikum oppleve et 40 minutter langt tverrkulturelt sceneprogram hvor blant annet Gaute Ormåsen, The Hungry Hearts og vokalister og dansere fra India, Pakistan og Norge deltar.

De indiske filmarbeiderne står for lyd, lys og foto, og filmen er sydd sammen i India.

– Jeg har ennå ikke sett det ferdige resultatet, det skjer først på operaen i morgen, men jeg har en god magefølelse, sier Dag Christian Klevås Rye.

Ny erfaring

Han har erfaring fra både film, tv og teater. Blant annet har han spilt i flere store oppsetninger på Nationaltheatret. Å lede en norsk-indisk spillefilmproduksjon med alt hva det medfører, var imidlertid en ny og annerledes opplevelse.

– Det har vært spennende, krevende, frustrerende og veldig gøy. Inderne stilte med 30 menn på settet, vi var sju.

– Hva med kulturforskjeller?

– De var der selvfølgelig, vi snakker jo om to vidt forskjellige filmtradisjoner, men vi klarte å finne en samarbeidsform som fungerte bra.

Indiske ikoner

Flere superstjerner fra det indiske og pakistanske filmmiljøet spiller i filmen.

To av de mest kjente er Zeenat Aman (India) og Meera Pak (Pakistan). Et annet indisk ikon som er med i filmen, er 85 år gamle Lata Mengashkar.

Hun er den artisten i verden som spilt inn flest sanger og har sunget i Bollywood-filmer siden 1950.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags