Strid om opphavsrett før Køber-musikalen på Hankø i juli

Folkene bak: Henning Forsberg – bakerst (investor og produsent), Anderz Døving (regissør), Stig Nilsson (forfatter) og Jorunn Westeraas (musikk) står bak musikalenarkivfoto: erik hagen

Folkene bak: Henning Forsberg – bakerst (investor og produsent), Anderz Døving (regissør), Stig Nilsson (forfatter) og Jorunn Westeraas (musikk) står bak musikalenarkivfoto: erik hagen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Dramatikeren Stig Nilsson gjør noe jeg ikke ville ha gjort. Dette sier forfatteren Ivo de Figueiredo som skrev boka «Mysteriet Ingeborg Køber».

DEL

Figueiredo har bedt Aschehoug forlag om å undersøke mulige brudd på opphavsretten i musikalen Køber-mysteriet som Stig Nilsson nå skriver. Musikalen skal settes opp på Hankø i sommer med Bjørn Skagestad i hovedrollen.
Ivo de Figueiredo hevder å ha lagt frem en rekke nye opplysninger om saken i boken. Disse er opphavsrettslig beskyttet. Det vil si at man må ha en tillatelse av forlag/forfatter for å kunne bruke dem i andre verk.
– Ingen fare. Jeg har ikke engang lest Figueiredos bok, sier tekstforfatter Stig Nilsson i et tilsvar.
Etter at Figueiredos bok utkom kjøpte filmselskapet Zwart Arbeid filmrettighetene til boka.

Aschehoug sender brev

Even Råkil i Aschehoug Agencies som ivaretar forfatterens rettigheter vil ikke si noe konkret om Køber-boka.
– Men på generelt grunnlag vil jeg si at det er to forhold som beskyttes av opphavsrett:
1. Eksklusive faktaopplysninger som er fremkommet gjennom forfatterens unike kildemateriale.
2. Den spesielle fortellerformen, disposisjon og oppbygging som preger den aktuelle boka, sier Even Råkil.
Ivo de Figueiredo selv mener at det også er et moralsk element i saken:
– Min bok om Køber-saken har gitt historien en verditilføyelse. Det understrekes av at det er planlagt en film basert på boka. Filmplanene har vært mye medieomtalt. Jeg som forfatter ville da ikke gått inn og brukt den samme historien i et annet prosjekt for å flyte på denne merverdien, sier han.
På vegne av Zwart Arbeid har Espen Horn skrevet en e-post til Stig Nilsson der han gjør dramatikeren oppmerksom på hvilke rettigheter de sitter på i forhold til både de Figueiredos bok og Henrik Eriksens tidligere bok om Køber-saken.

ZwartArbeid sendte brev

– Dersom stykket (musikalen Køber-mysteriet journ anm.) viser seg å ha materiale som sitat, bilder, konklusjoner, originale vinklinger som er kreditert forfatterne, eller kreative løsninger som kan spores til noen av disse bøkene – så vil det være i strid med rettighetshaver, skriver Espen Horn i en e-post til Stig Nilsson.
– Ifølge e-posten har ZwartArbeid laget manus registrert hos Norsk filminstitutt basert på bøkene. Prosjektet var en musikal om Køber-mysteriet med musikk av Sigvart Dagsland. Altså ganske likt det prosjektet Nilsson/Forsberg lanserer nå.
– Musikken er registrert hos TONO, skriver Horn. ZwartArbeids rettigheter ble overtatt fra produksjonsselskapet Funkenhauser.
I 2011 kunne Harald Zwart fortelle Fredriksstad Blads lesere at det også var planer om å lage film om Køber-mysteriet.

PS: Stig Nilsson er også journalist i Fredriksstad Blad/f-b.no
 

Artikkeltags