Skandalemesse 47 år etter

Ny tapning: I 2007, 40 år etter urfremføringen, kunne «Missa Vigilate» på nytt oppleves i Torsov kirke. Fredag får vi se den i Glemmen kirke, som et led i Hovland-festivalen.Foto: Jardar Seim.

Ny tapning: I 2007, 40 år etter urfremføringen, kunne «Missa Vigilate» på nytt oppleves i Torsov kirke. Fredag får vi se den i Glemmen kirke, som et led i Hovland-festivalen.Foto: Jardar Seim.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

For 47 år siden utløste den et voldsomt rabalder i kirkelige kretser. Ingen forventer lignende reaksjoner når Egil Hovlands «Missa Vigilate» fremføres i Glemmen kirke førstkommende fredag.

DEL

Ord som skandale, skam og upassende ble brukt om messen som inneholdt dans av trikotkledde kvinner foran alteret.

Messen ble urfremført under en såkalt eksperimentgudstjeneste i Torshov kirke i Oslo 14. oktober 1967, og har hun vært fremført noen få ganger siden.

– Reaksjonene var voldsomme, og det var særlig de trikotkledde kvinnenes «usømmelige opptreden» kritikerne reagerte på. Pappa tok kritikken hardt. Han følte seg urettferdig behandlet og var overhodet ikke forberedt på bråket i etterkant, sier komponistens sønn, Tore Hovland.

Han var selv ikke til stede i Torshov kirke i 1967. Nå gleder han seg til å se messen som handler om lignelsen om de fem kloke og de fem dårligere jomfruene, slik beretningen er omtalt i Matteus 25.

– I dag har den slags uskyldige virkemidler ikke lenger noen provokativ kraft, heldigvis, sier Tore.

I Geir Harald Johannessens Hovland-biografi blir «Missa Vigilate», og det påfølgende rabalderet, behørig omtalt.

Hovland reagerte særlig sterkt på at indremisjonshøvdingen Carl Fredrik Wisløff uttalte at «det var en skam å arrangere slikt i en av våre kirker».

I etterpåklokskapens lys innrømmet komponisten mange år senere at det nok ikke hadde vært så lurt at danserne hadde brukt trikot.

– Hadde de opptrådt i løse gevanter, i en slags kapper, hadde det kanskje ikke blitt noe bråk, sier Hovland til biografen.

Under fremføringen i Glemmen kirke på fredag, skal dansen besørges av de profesjonelle danserne Elisabeth Breen Berger og Solveig Styve Holte.

Videre får vi høre Eva Iselinn Erichsen (sopran), Christopher Pedersen (baryton), Dan René Dahl (orgel) og kirkemusikkoret ved Norges musikkhøgskole.

Artikkeltags