– Ser du likheten, eller?

Portrettlikhet: Dette kunstverket er et portrett av Tor Lindrupsen som ung mann.  alle foto: Svein Kristiansen

Portrettlikhet: Dette kunstverket er et portrett av Tor Lindrupsen som ung mann. alle foto: Svein Kristiansen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kroppen er tema for Tor Lindrupsens (56) største separatutstilling til dags dato. Hele Galleri Øks og Fredrikstad kunstforenings lokaler er viet den profilerte Kråkerøy-kunstnerens arbeider.

DEL

Tangeringer er navnet på utstillingen som åpner i morgen lørdag og varer frem til 21. desember. Utstillingen består av 15 treskulpturer og 42 glasstegninger, alt laget i løpet av de to siste årene.

Fpr boltre seg

– Det har vært en krevende og omfattende jobb, bokstavelig talt, men jeg er glad for at Østfold Kunstnersenter og Fredrikstad kunstforening har gitt meg så stor utstillingsflate. Her får jeg virkelig boltre meg, sier Lindrupsen.

Lindrupsen har vært en del av det norske kunstmiljøet i snart 30 år. Han har satt tydelige spor etter seg over store deler av landet.

I vårt distrikt er han kanskje mest kjent for å ha utsmykket rundkjøringene langs Rolvsøyveien.

Naturlig størrelse

Treskulpturene som nå kan beskues i de to galleriene i Fergestedsveien, er i all hovedsak menneskeskikkelser i naturlig størrelse. De er laget i furu og deretter malt i ulike farger. Hver for seg formidler de små historier som det er opp til betrakteren å assosiere over.

Utstillingen største, og dyreste, kunstverk heter «Portrett av kunstneren». Skulpturen koster 160.000 kroner og er angivelig et portrett i profil av Lindrupsen som en meget ung mann.

– Ser du ikke likheten da, smiler kunstneren og stirrer seg selv inn i hvitøyet.

Anatomisk glasskunst

Glasstegningene tar utgangspunkt i den belgiske legen Andreas Vesalius første systematiske verk om menneskets anatomi basert på obduksjon av menneskekroppen.

Dette skjedde for snart 500 år siden. Før den tid var den anatomiske kunnskapen basert på antagelser og obduksjon av dyr.

– Vesalius ville undersøke mennesket selv, han ville avdekke det skjulte. Der ligger også min drivkraft, sier Lindrupsen, og fortsetter:
– Det indre og det ytre tangerer hverandre i kroppen, derav tittelen på utstillingen. Verden kommer til oss i sansene og skaper indre forestillinger og fornemmelser.

– Jeg ytrer meg i de utstilte arbeidene, samtidig undersøker og avdekker jeg noe av meg selv, både i valgene jeg tar og gjennom hvilke temaer jeg berører.

Installasjon i kafeen

Parallelt med Lindrupsens utstilling, viser Anja Bjørshol (søsteren til Ari Behn) installasjonen «Recording. Gaps» i Kafé Nyt.

Bjørshol er opprinnelig fra Moss, men bor nå i Fredrikstad og har atelier på Hydrogenfabrikken.

Hun jobber prosessuelt og utforskende. Med sin installasjon ønsker hun å skape et brudd i opplevelsen av det tradisjonelle kaférommet.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags