Hauge satte spor etter seg nesten over alt i Norge, men i Gamlebyen kan vi knytte ham til tre bygninger som fortsatt står, sier Boe Johannes Hermansen, prosjektleder for Hauge-spelet som Normisjonen i Østfold er teknisk arrangør for.

Var superkjendis

Det er Sigbjørn Ravnåsen, leder for Haugeinstituttet i Kristiansand, som har skrevet forestillingen. Han har også hovedrollen som bondesønnen fra Rolvsøy.

Ensemblet består av et titalls amatørskuespillere. I løpet av halvannen time får publikum oppleve brokker av livet til mannen som for 200 år siden var en superkjendis i Norge.

Hauge-spelet ble urfremført i 2001, men dette blir første gang det spilles i Østfold. I anledning grunnlovsjubileet har forfatteren spesialskrevet en akt med tilknytning til de historiske hendelsene på Eidsvold.

Guidet tur

– Hauge var ikke selv på Eidsvold, men vi vet at i hvert fall tre haugianere deltok i Riksforsamlingen, sier Hermansen.

Hendelsene som spilles ut er beskrevet i bøker eller hentet fra lokalhistoriske overleveringer.
I forkant av forestillingen på Tøihusplassen, blir det arrangert en guidet tur til de tre stedene i Gamlebyen som kan linkes til Hauges virksomhet.

I Raadhusgaten 23, et lite, rødmalt hus bygget midt på 1780-tallet, var Hans Nielsen Hauge slaktersvenn i Madam Kruses Kjøttforretning i 1795.

I det gamle rådhuset på torvet (tidligere bankgård) ble Hauge satt i arrest 29. desember 1797. Her satt han fengslet i én måned.

19. februar samme år samlet han 400 mennesker til kristelig møte i huset som ligger i krysset Voldgaten/Tøihusgaten.

Huset var eid av Niels Bersøe, byggmester, handelsmann og leder for haugianerne i Fredrikstad.

Åtte akter

På Tøihusplassen i Gamlebyen vil episoder fra Hauges liv bli spilt ut gjennom åtte akter.

– Hans Nielsen Hauge er en person hvis liv burde appellere til mange mennesker, ikke bare dem som vanker i kirker og bedehus. Han la grunnlaget for den velferdsstaten som vi ser i dag, og hans innsats er anerkjent i alle samfunnslag, sier Boe Johannes Hermansen.

– Burde ikke Fredrikstad hatt sitt eget Hauge-spel befolket med sceneartister fra distriktet?
– Jo, ideen er god og gratis, men foreløpig er det ingen som har tatt tak i den dessverre.