Gå til sidens hovedinnhold

Såre barnebøker om ensomhet

Artikkelen er over 8 år gammel

En barndom fylt med høytlesning, utallige kulturelle arrangementer og halve familien fra Gambia, ga grobunn for et kreativt hode og sarte, melankolske illustrasjoner og barnebøker.

Lisa Aisato N'jie Solberg (31) sitter med sin 6 uker gamle sønn på fanget. Gutten er blid, han har fått mat. Hun bor sammen med mann og barn på Kråkerøy, der hun har bodd siden 2010.

Hun fremstår som mild, varm og full av liv. Og langt fra noen sliten tobarns mor. Denne måneden kommer det ut to bøker med hennes illustrasjoner; «Asbjørnsen og Moe og de gode hjelperne: en eventyrfeiring», der hun har illustrert Smørbukk, og hennes egen barnebok «Fugl», som akkurat nå har kommet i bokhandelen.


Lisa Aisato N'jie Solberg

Tolkien og Lindgren

Hun husker barndommen på Kolbotn som lykkelig, med en mor fra Norge og en far fra Gambia. For henne aldri et problem, og hun beskriver seg selv fra den tiden som «happy go lucky».

Tegneinteressen har alltid vært der. Moren leste alltid høyt for Lisa og søsteren Haddy (musiker, journalist, skribent og programleder i NRK).

- Mamma leste høyt fra Ringenes Herre og Astrid Lindgren mens vi tegnet. Jeg tegnet alltid, forteller Aisato. Når vi begynte på skolen merket jeg at jeg var flinkere enn de andre. Og etter hvert som vi ble eldre sluttet de andre og tegne mens jeg tegnet mer og mer. Jeg visste allerede da at jeg ville drive med tegning eller skape noe med hodet.

Les også: Bragenominert for 3. gang.

I tillegg var de stadig på kunstutstillinger og andre kulturelle aktiviteter. Søsteren danset, så de var stadig på danseforestillinger.

Kjærlighetsbok til mannen

Som en kjærlighetserklæring til sin mann laget hun en bok som het «Til min elskede». Han syntes den var så fin at han oppfordret henne til å sende den inn til et forlag. Hun tok sjansen, og til sin store overraskelse fikk hun svar fra Gyldendal; de ville gjerne gi den ut neste Valentines Day(i 2008).

Siden har det nærmest gått av seg selv

- På det første møtet med forlaget tok jeg med meg manuset til «Mine to Oldemødre», og siden har det nærmest gått av seg selv, smiler hun så det glitrer i øynene.  Jeg har vært veldig heldig, men jeg har også vært veldig nøye med å alltid levere i tid, tåle kritikk og ta til meg lærdom. For det har jo vært en bratt læringskurve der jeg har hatt behov for tilbakemeldingene fra forlaget.

Oldemødrene

Boken «Mine to oldemødre» beskriver hennes forhold til en oldemor i Norge og en i Gambia.

- Hun i Gambia var bare et bilde på veggen som jeg lagde historier rundt. Mens min norske oldemor hadde jeg et veldig ambivalent forhold til.

Hun sang sjømannsviser, snakket nok også litt som en, røka og vi så på boksing sammen. Jeg var veldig glad i henne, men samtidig var hun nok litt skremmende og tok mye plass. Når de begge etter hvert døde, forestilte jeg meg, som beskrevet i  boken, at de nå sitter sammen i himmelen, drikker te og snakker om sjøen mens de ser ned på oss.

Det er en melankoli og en dypere grunn i det meste Aisato tegner. En følsomhet og åpenhet til andres følelser som kanskje kommer av alle disse forskjellige inntrykkene og kulturmiksene.

Tambar-bøkene har også blitt app’er, og sånt blir det litt penger av

De fleste kjenner kanskje navnet hennes fra Tor Åge Bringsværds bøker om trollet Tambar. Den syvende i rekken kommer til høsten, alle illustrert av Lisa.

- Dette er fundamentet mitt. Serier selger, det har jeg lært. Og Tambar-bøkene har også blitt app’er, og sånt blir det litt penger av.
Illustrerer Jesper Juul

Men mest av alt, selv om du kanskje ikke er klar over at det er hennes verk, kjenner du nok illustrasjonene hennes fra Jesper Juuls faste spalte i Dagbladet (han er for tiden sykemeldt, og «kjendislæreren» Håvard Tjora har tatt over spalten, som også blir illustrert av Aisato).

Med til tider både vanskelige og såre temaer om barns oppvekst og barneoppdragelse.

- Det er selvfølgelig veldig stas å ha en helside i Dagbladet hver lørdag, men det er et press og. Av og til er det så tunge temaer at jeg må lage litt avstand til det. Og noen ganger er det vanskelig å finne det riktige tett oppunder deadline. Det hender jeg føler det fortjener terningkast to, og da vil jeg ikke se på det. Andre ganger får jeg tilbakemeldinger fra barn som har skrevet inn om saken jeg har illustrert og takket for at jeg har fanget det riktig.  Da er det deilig, smiler hun.

Fugl

I disse dager finner du hennes rykende ferske bok «Fugl» i bokhandelen. En sår og sart historie om en jente som helst vil bli en fugl, med nesten hjerteskjærende såre, ensomme tegninger. Selv sier hun at hun nok tar med seg noe av seg selv inn i bøkene, men at hun selv aldri har vært et trist barn.

- Boken handler nok mer om alle barn som ikke passer inn. Jeg har brukt mye årstider og det knallrøde håret hennes som skiller seg veldig ut, som symboler på dette. Jeg husker en jente i klassen som jeg ikke ville leke med. Husker den motviljen jeg følte mot å ha henne på gruppa mi. Hun er jenta i «Fugl».

- Er «Fugl» din dårlige samvittighet?

Hun tenker og smaker på det.

- Ja, vet du, det stemmer nok! Sånn har jeg ikke tenkt på det før, men det er nok sant.

Nye bøker og utstilling

Som tobarnsmor er hverdagen travel, og håpet er å få laget én barnebok i året fremover.  

- Jeg har lyst til å lage en bok etter en sang av Øystein Wingaard Wolf, og håper å inngå et samarbeid med han. Og en ny bok med Gaute Heivoll, som sto bak den Bragenominerte barneboka «Svalene under isen», som jeg illustrerte. Også har jeg lyst til å lage en bok med en Østfoldforfatter.

Hun har også et ønske om å ha en utstilling i Fredrikstad med sine illustrasjoner. Hun har hatt fler i Oslo før, men har nå solgt alt hun har, så hun må først få produsert opp nye.

17. mars blir det lanseringsfest for "Fugl" på Litteraturhuset. Da blir det opplesning og musikalsk innslag fra søsteren Haddy N'jie.

Arrangementet blir åpent for alle.

Kommentarer til denne saken