Fra første øyeblikk blir vi sugd inn i et minimalistisk eventyrunivers i en oppfinnsom versjon like langt fra den originale historien som det er fra Rødhettes hus til bestemorens; egentlig ikke veldig langt, men med så mange lekne sideveier at det fyller ut en time uten et eneste kjedelig øyeblikk.

Teatergruppen Madam Pysj, som i fjor hadde suksess med «Skatten på Sjørøverøya», makter nok en gang å lage en forestilling som er like underholdende for små og store barn som for tenåringer og voksne.

Skuespillerne arbeider på en eksepsjonell selvsikker og til tider improvisert måte, som interagerer med barna og lar dem ta del i historien. Hvilket er essensielt i en god barneforestilling. Unnskyld, barne-ungdoms-voksenforestilling.

I en simpel, men effektiv flerbruksscenografi, følger vi en finurlig sammensatt historie, med plotpoints som både er overraskende, intelligente, veloverveide og til sjuende og sist ustyrtelig morsomme.

De fire skuespillerne, Andreas Humlekjær, Joakim Borgen, Kristoffer Veiersted og Maria Drangeid, holder tempoet oppe gjennom de intense 60 minuttene, i godt samkjør med lydmann og forteller Bror Kristiansen. De påtar seg flerfoldige skikkelser og går inn hver eneste rolle med stor overbevisning. Dette er skuespillere som har faget i sin hule hånd.

Hele forestillingen er veltimet og har en nesten perfekt koreografisk presishet. At de har hatt to ukers prøvetid gjør det hele enda mer imponerende.

Brødrene Grimm hadde nok ikke tenkt at det folkekjære eventyret deres en gang i 2013 skulle være en toppmoderne forestilling med elementer av både Pirates of the Caribbean, Ballroom Blitz, Ringenes Herre, western og Lady Gaga. De hadde nok heller ikke trodd at den en gang skulle bli fortalt gjennom karakterer som den bæsjespisende Jägermeister-jegeren, Særpe-sauen, bestemor på kaffespeed og en Rødhette som gjerne kunne blitt et tredje tilskudd i «Tina og Bettina»-duoen, men det er den.

Hvis det skal pekes på noe, så skulle man nok utstyrt skuespillerne med mikrofoner under sangene, da det til tider var vanskelig å høre teksten.

Men bortsett fra det, så kiler forestillingen seg fast i benmargen som en soleklar kandidat til å bli årets teaterforestilling i Fredrikstad.

Og hvis man ikke tror på undertegnede, så kan man jo spørre noen av barna som var til stede. For eksempel den lille gutten som foreslo at Rødhette skulle slå hjul hele veien til bestemorens hus.

La oss håpe den nytenkende og interessante teatergruppen Madam Pysj blir en fast sommertradisjon. Det fortjener Fredrikstad.