Løfter frem «nye» salmer

Salmesanger: Den nye salmeplaten med Helga Johanne Størdal som solist ble spilt inn spilt inn i Østre Fredrikstad kirke i oktober. Foto: Svein Kristiansen

Salmesanger: Den nye salmeplaten med Helga Johanne Størdal som solist ble spilt inn spilt inn i Østre Fredrikstad kirke i oktober. Foto: Svein Kristiansen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

1. søndag i advent tar Den norske kirke i bruk sin nye salmebok. På en rykende fersk plate tolker Helga Johanne Størdal 14 av de 240 nye salmene som har fått plass mellom permene.

DEL

Det har ikke vært lett å velge, men jeg tror vi har plukket ut de aller fineste salmene, sier sopranen fra Steinkjer, som nå er bosatt i Fredrikstad med mann og tre barn.

Helga Johanne Størdal (36) kommer fra en musikkfamilie og har sunget hele livet, både i kor og som solist.

Hun har sangutdannelse fra Universitetet i Oslo og Norges musikkhøgskole. Nå arbeider som kulturrådgiver i Borg bispedømme, som gir ut «No Stig Vår Song».

Hjelp av broren

– Bispedømmet vårt har salmer som satsingsområde innen kulturfeltet. Derfor er det naturlig at nettopp vi løfter frem en flik av den sangskatten som de nye salmene representerer, sier Helga.

Underveis har hun fått hjelp av sin musikerbror Knut.

– Vi har valgt ut salmene sammen. Han har arrangert dem og han spiller orgel, piano og harmonium.

Musikerlaget ellers består av Frøydis Grorud (saksofon), Hermund Nygård (perkusjon), Audun Ellingsen (kontrabass) og Odd Halvor Moen (trekkspill/blikkfløyte). Randi Clausen Aarflot og Eirik Aarflot korer.

Hovland er med

Fredrikstad-komponisten Egil Hovland er representert med flest salmer (totalt 37) i den nye salmeboken. Naturlig nok har en av hans melodier fått plass på platen.

– Vi valgte «Ingen stund är så som denne/Karin Boyes aftonbön» som Hovland skrev i 1983. Det er en nydelig salme med en vakker tekst av den svenske poeten.

ABBA-Benny

Det er også verdt å nevne at den tidligere sognepresten i Glemmen kirke, Øystein Thelle, er representert med salmen «Så kom du da til sist», med melodi av ingen ringere enn den tidligere ABBA-profilen Benny Andersson.

Gjennom å lytte til platen håper Helga at kirkegjengerne skal bli kjent med et knippe av salmene som vil bli sunget i norske gudshus fremover.
– Det har vært viktig for oss å speile bredden og variasjonen i salmelandskapet. Således har vi tatt med både en engelsk folketone og en kvensk og en samisk salme.

Platen er i første omgang presset i et opplag på 1.500 eksemplarer. Foruten salg over disk, er det tilgjengelige på iTunes, Spotify og Wimp.
 

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags