Kunsthallen reddet

Glede Laila Kongevold (til venstre), Bibbi Børresen og Trine Eriksen i prosjektledelsen jubler over at Hydrogenfabrikken Kunsthall blir realisert. Foto: Svein Kristiansen

Glede Laila Kongevold (til venstre), Bibbi Børresen og Trine Eriksen i prosjektledelsen jubler over at Hydrogenfabrikken Kunsthall blir realisert. Foto: Svein Kristiansen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Glede og jubel utenfor formannskapssalen på Lykkeberg i går kveld. Kulturpolitikerne åpnet kommunekassen, dermed blir Hydrogenfabrikken Kunsthall på Øra realisert.

DEL

– Dette har vi jobbet for i tre år. I dag underskriver jeg husleieavtalen, for nå har vi råd til det! sa en jublende glad prosjektleder Trine Eriksen etter at vedtaket var fattet.

Del på Facebook

Fryktet det verste

Før møtet i kulturutvalget fryktet hun det verste. Rådmannen innstilte på å bevilge 150.000 kroner til prosjektet i tre år fremover. Det ville ha satt kroken på døra for kunsteventyret på Øra.

Nå blir det ingen krok, snarere tvert om. Dørene skal åpnes på vid vegg. AP, KrF, Høyre, Venstre og Bymiljølista valgte å se bort fra rådmannens innstilling og gikk i stedet inn for å støtte kunsthallen med 300.000 kommunale kroner per år i fem år fremover. Bare Frps to representanter ønsket å følge rådmannens anbefaling.

Politikerne var ikke akkurat tilbakeholdne med å rose kunstprosjektet og mulighetene som øynes.

– Vi har å gjøre med et kultur- og næringsprosjekt som vil gi synergier i hele distriktet. Vi har ikke råd til å si nei til dette, sa Kari Agerup (Ap)

Les også: Fra motorverksted til kunsthall

Vakte harme

Kulturutvalgets vedtak i går kveld utløser et tilsvarende tilskudd fra fylkeskommunen. Dermed er kunsthallen på Øra sikret totalt tre millioner kroner i støtte frem til 2016. I tillegg kommer en bevilgning fra Norsk Kulturråd på 1,8 millioner kroner.

Det faktum at fylkeskommunen har krevd at Fredrikstad bevilger like som dem, vakte harme i kulturutvalget. Flere tok sterke ord i sin munn.

– Jeg føler meg motarbeidet av fylkeskommunen som har satt oss i en umulig situasjon. Vi er tvunget til å si ja, hvis ikke vil hele prosjektet går i vasken, sa Høyres Ingjerd Spillum.

Unik kunsthall

Hydrogenfabrikken Kunsthall er et samarbeidsprosjekt mellom Østfold Kunstnersenter og Øra Industripark (eier). Kunsthallen blir unik i nordisk sammenheng med en takhøyde på over 15 meter.

Øra Industripark er villig til å investere 22 millioner kroner i kunsthallen. Så langt har interessen i kunstnermiljøet vært formidabel. Over 50 kunstnere og kulturaktører, mange bosatt utenfor distriktet, har tegnet intensjonsavtale om leie av lokaler.

Går alt etter planen åpnes Hydrogenfabrikken Kunsthall 1. mai neste år.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags