Julesuksess uten nisser og julesanger

Monica Hjelle

Monica Hjelle Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

På Isegran er suksessoppskriften svenske viser fra 1700-tallet på julebord.

DEL

Fjorårets julebord på Café Galeien fristet til gjentagelse etter at forestillingen i fjor ble belønnet med terningkast seks i Fredriksstad Blad. I år er Mutter på Tuppen igjen tilbake på Isegran.

- Dette er helt annerledes enn det andre har og i fjor fungerte dette kjempefint. Det gjør nok litt for stemningen at man sitter på langbord og må sende maten mellom seg og at underholdningen skjer blant publikum, forteller cafeeierne Siri og Tom Gottfredsen.

Stykket består av svenske Carl Michael Bellmans viser og epistler, samt fortellinger fra livet i datidens Stockholm. Café Galeien er heller ingen vanlig cafe denne kvelden, men Mutters 1700-talls kro, hvor hun overøser sine gjester med mat, historier og sang.

- Vi kommer veldig nær publikum, fra før av er jeg ikke vant til å stå så nærme publikum, men her skaper det stemningen at vi beveger oss rundt. Siden vi ikke bruker mikrofoner og forflytteross rundt hele tiden, får jeg jo med meg alt de sier, forteller skuespiller Monica Hjelle.

Kroliv med sang, mat og drikke

Hun spiller i rollen som frittalende Mutter som holder livet oppe på kroen og som er veldig glad i å flørte med sine mannlige gjester. I selveste Carl Michael Bellmans skikkelse finner vi Morten Milde, som sammen med Hjelle har utviklet stykket. Med seg på piano har de Movitz spilt av Arne Nygård.

- Mutter drev faktisk en kro i Gamla Stan, som har eksistert i virkeligheten. Hun var jaktet av skattemyndighetene, så hun rømte til Isegran og startet sin kro her, forklarer Tom Gottfredsen.

På den provisoriske kroen er det høy stemning, og publikum ler og prater mens svenske og norske juledelikatesser inntas.

Blant flere andre retter serveres det svensk juleskinke, Janssons fristelse, frikadeller og norsk rakørret.

- Vil gjøre noe annet

På premieren torsdag var lokalets 40 plasser fullsatt og også fredagens forestilling var nærmest fullsatt. Lokalet er varmt, maten dufter jul og juletreet er pyntet, ellers er det verken nisseluer eller julesanger som råder.

- Det er en del grupper som vil gjøre noe annet enn de tradisjonelle julebordene, påpeker Tom.

- Det var noen her på premieren nå på torsdag som hadde vært her i fjor også, og de sa at ”vi kommer igjen neste år”, ler Milde.

Hjemmekoselig og historisk

På ett av langbordene sitter Odd og Malgorzata Spange fra Oslo. De kjenner til cafeen og gleder seg over forestillingen.

- Dette er et fantastisk sted! Det blir hjemmekoselig og det er ikke hver dag du sitter ved et bord og spiser og prater med noen du aldri har møtt før, forteller de to og presenterer naboparet Trond og Grete.

- Vi var her i fjor også og vi liker hele pakken med maten og underholdningene. Vi synes Bellmann skrev mange bra låter, samtidig som det faktisk er en veldig god historieundervisning om datidens Stockholm fra de små fortellingene innimellom sangene, påpeker naboparet.

- Det er veldig god mat, det er mye og variert på menyen, så vi har smakt på det meste. Det er ikke den standard ribba og lutefisken. Går man ut i Oslo får man bare det, legger Odd Spange til.

Forestillingen spilles 29. og 30. november, samt to helger i desember.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags