- Jeg er glad i byen min

Pål Nielsen sjarmerte med høytlesning og betraktninger rundt egen by.

Pål Nielsen sjarmerte med høytlesning og betraktninger rundt egen by. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Men Pål Nielsen misliker uttrykket ”sette Fredrikstad på kartet”.

DEL

Pål Nielsen holdt et forfriskende og morsomt fordrag i Teglhuset søndag. Cirka 60 mennesker hadde tatt turen for å høre komikeren i en litt annen setting enn på revyscenen, og Nielsen leverte.

- Jeg er en sånn type som tar opp håndballkamper. Så sjekker jeg resultatet, og hvis det blir seier ser jeg kampen i sin helhet. Jeg skulle gjerne hatt muligheten til å gjøre sånn i livet også, men der er det livesending, sa Nielsen.

Hans røde tråd var at Fredrikstad-folk har mye å være stolte av i egen by, men at man ikke trenger anerkjennelse fra andre for å være fornøyd her.
- Det verste jeg hører politikere si er at de skal sette Fredrikstad på kartet. Det synes jeg er en undervurdering av eget liv og egen tilværelse. Vi har det bra her.

Vi trenger ikke bevis fra omverdenen på at vi duger, sa Nielsen.

Franske fraser

Han hadde sagt det samme i et foredrag for kommuneadministrasjonen nylig.
- Politikerne humret usikkert, og så gikk de vedtok noen kulturelle fyrtårn, sa Nielsen med klar sarkastisk tone.

Nielsen leste fra sin bok ”Kællen kommer”, og tok med publikum på morsomme reiser – blant annet en interrailtur til Paris.

- Jeg kunne tre fraser på fransk, etter to år med fransk på Frydenberg gymnas. ”Bilen er grønn”, ”Høna er nyttig” og ”Apen er behendig”. Ingen av dem brukbare på toget, sa Nielsen som håpet at en grønn bil kanskje ville passere togvinduet.

Han gjorde et poeng av at han som ung mann var opptatt av å dra ut og finne livet. Og han mistenkte lenge at livet var i Oslo.

Hjelp fra Hagerup

- Når man er ung skal man hate stedet man kommer fra. Forhåpentligvis finner man en gang ut at hølet man kommer fra ikke er så verst allikevel, sa han.

Nielsen sa at han gjennom et liv på scenen har gjort til et mål at folk skal bli litt mer glad i byen sin, og litt mer glad i seg sjøl. Han fortalte at all spøk og moro rundt lokal tilhørighet og dialekt også er en slags kjærlighetserklæring til stedet man kommer fra. I et forsøk på å finne de rette ordene lette Nielsen etter et dikt, og da kom Klaus Hagerup til unnsetning på bakerste benk.

”Den som kun tar spøk for spøk, og alvor kun alvorlig, han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig”, deklamerte Hagerup, og føyet til at diktet er skrevet av Piet Hein.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags