Jan-Erik Fjell beholder sitt Fredrikstad-nærvær også i bok fire om etterforsker Anton Brekke.

Men denne gangen er brorparten av handlingen lagt til Oslos lyssky narkomiljø.

Her møter vi «mesterhjernen» Oscar Five og «ryddegutten» Henrik Zahl, begge opprinnelig fra Fredrikstad, som har slått seg opp med narkotikasalg både i Østfold og hovedstaden.

Men ting skjærer seg etter hvert og boken starter med domsslutningen som gir Fiva 15 år i fengsel for drapet på vennen Zahl, uten at liket er funnet.

Fiva mener seg uskyldig dømt, og da liket av Zahl brått dukker opp flere år senere – 14 dager «ferskt», kan ikke Fiva være rett gjerningsmann.

Derfra nøster Fjell opp en intrikat kriminalfortelling, nærmest klassisk i stilen, i både nåtid og fortid.

Dessuten er det et befriende trekk med «Rovdyret» at den ikke mesker seg i dyptgående volds- og sexskildringer, men stoler på at historien som fortelles er god nok i seg selv. Og det er den.

For å ta det med en gang, «Rovdyret» er hans antageligvis beste bok til nå; mer troverdig enn «Hevneren», mer spennende enn «Tysteren» og med bedre flyt og oversiktlighet enn «Skyggerom».

Fjell har tidligere uttalt at denne boken har sittet langt inne, men når den leses oppfattes den ikke slik, for han lander fjellstøtt.

Til tross for at «Rovdyret» er hans lengste bok til nå, er den samtidig en av de mest lettleste – ikke minst på grunn av Fjells grep med hyppige kapittelbruk.

Fjell skriver enkelt, på en god måte, og bruker liten tid på uvesentligheter.

Samtidig virker det som han har tatt seg god tid med karakterbyggingen og spesielt Oscar Fiva presenteres som en fyr du blir nysgjerrig på.

Anton Brekke har så vidt begynt å komme seg over de fatale skuddvekslingene som avsluttet forrige bok og plages av dårlig samvittighet.

Det kunne skapt grunnlag for å utvikle Brekkes personlighet mot enda mer rølpete nivåer enn tidligere, men også han er kledelig nedtonet, uten at han har mistet sin gjenkjennelige karakter.

Derimot har det ført til bedre og mer troverdige dialoger, med akkurat nok kjekkaseri til at han fortsatt er en fargerik type.

Det samme gjelder selve historien, som til tross for mange sidespor og hopp i tid flyter lett og elegant, uten fiksfakserier, helt til slutten summerer det hele opp på en god måte.

«Rovdyret» er rett og slett en drepende god kriminalroman.