- Hensiktsmessig å være full

Jan Otto Johansen leste fra sin nye bok “Hastverk når vi elsker”.

Jan Otto Johansen leste fra sin nye bok “Hastverk når vi elsker”. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Jan Otto Johansen gjestet Gamlebyen.

DEL

Jan Otto Johansen sørget for et smekkfullt Teglhus da han holdt sitt foredrag søndag. Han brukte mye av tiden på scenen til å lese og fortelle fra sin nye bok ”Hastverk når vi elsker”, men han delte også noen personlige anekdoter fra et langt liv som pressemann og forfatter.

Skal man først falle er det hensiktsmessig å være full

- Jeg går med stokk for jeg har skadet meg. Skal man først falle er det hensiktsmessig å være full. Da kjenner man ingenting. Jeg var ikke full, og forsøkte å ta meg for. Det var dumt, sa han med et smil.

Les også om Pål Nielsen: – Hølet man kommer fra er ikke så verst allikevel.

Hytte på Hvaler

I en mannsalder har han hatt hytte på Hvaler, og hans bestefar kom selv fra Fredrikstad. Men bestefaren har han aldri møtt.

- Bestefar har jeg kun sett bilder av. Han var en stilig skipper som satte barn på jenter langs kysten, fra Fredrikstad til Rogaland. Stadig møter jeg folk som sier de er familie med meg, sa Johansen.

Min bestefar innbilte min bestemor at han var jøde

Hans bestemor var ikke så blid på bestefaren hun aldri så noe mer til.

Jødiske aner

- Min bestefar innbilte min bestemor at han var jøde. Så hun meldte seg inn i NS, og ble jødehater resten av sitt liv, sa Johansen.

Det er noen pirrende beskrivelser i boken, som ikke er slibrige

Det har aldri Johansen vært, tvert i mot har han jobbet mot antisemittisme, og i hans nye bok ”Hastverk når vi elsker” er også religion og kulturforskjeller et bakteppe. Hovedpersonen Arne forlater sin lille sønn og Norge, og drar til Polen. Et tett vennskap med en homofil mann blir viktig, og flere damehistorier fører ham til både Berlin og Beograd, fortalte Johansen.

- Det er noen pirrende beskrivelser i boken, som ikke er slibrige, men de får dere ikke nå. Da må dere kjøpe boken, sa Johansen.

Artikkeltags