– Hennes kraft og styrke kan inspirere andre

Lena Roer (45) fra Fredrikstad er ute med romanen «Ringrosen». Den handler om bestemoren hennes som blant annet samlet på postkort fra hele verden.

Lena Roer (45) fra Fredrikstad er ute med romanen «Ringrosen». Den handler om bestemoren hennes som blant annet samlet på postkort fra hele verden. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Lena Roer (45) hadde en helt spesiell bestemor. Så spesiell at hun bare måtte skrive bok om henne. Og historien stopper neppe med denne romanen.

DEL

Jeg kjente bestemor veldig godt, og visste mye om hennes fortid, men langt fra alt. Da jeg i 2010 fant hemmeligheten hennes i en gammel engelsk avisartikkel som var oppbevart i Riksarkivet, visste jeg at historien måtte fortelles, sier Lena Roer, født og oppvokst i Råde, nå bosatt i Fredrikstad.

«Ringrosen», som gis ut på Juritzen Forlag, er Lena Roers skjønnlitterære debut. Det er blitt en mursten av en bok på 469 sider.

– Jeg har livnært meg som tekstforfatter i mange år, men har aldri hatt alvorlige ambisjoner om å skrive en roman. I dag føler jeg meg stolt og glad, både på egne og bestemors vegne. Jeg er sikker på at hun ville ha likt at historien hennes blir fortalt.

Basert på fakta

– Snakker vi om en biografisk bok?

– Nei, det en skjønnlitterær roman, men jeg har ikke diktet opp et fiktivt liv for bestemor. De fleste hendelsene er basert på virkelige hendelser som jeg har forsøkt å fortelle så sannferdig og troverdig som mulig.

LES OGSÅ: – En stor ære å bli nominert

– Hva er hemmeligheten du antyder?

– Det avslører jeg ikke. Les og se.

Bodde lenge i Råde

Randi vokste opp i Kragerø men bodde store deler av sitt voksne liv i Nord-Norge. I 1967 kjøpte hun huset ved siden av Lenas barndomshjem i Råde. Forfatteren fikk således ta del i alle hennes forunderlige historier fra sin barndom.

Bestemor Randi etterlot seg mye stoff som Lena Roer har benyttet for alt det er verdt. Først og fremst tre omfangsrike notatbøker, brev, hundrevis av postkort og lydbåndopptak fra 1970-tallet hvor hun forteller detaljert om oppveksten.

Biter falt på plass

– Researchen jeg har bedrevet har gjort at bitene i puslespillet om min families fortid har falt på plass. Hemmeligheter er avslørt, men jeg har ikke grafset, til det er respekten for bestemor og familien min for stor. Men jeg tror mange mennesker vil ha godt av å grave i sin families fortid, om ikke annet for å lufte ut gammelt grums som kanskje har ligget der som verkebyller i årevis.

LES OGSÅ: Har solgt en kvart million bøker

Randi vokste opp i et rimelig fornemt skipsredermiljø i Kragerø. Faren var travel skipskaptein og lite til stede i datterens liv.

Tragisk ulykke

En augustdag i 1912 skjer det som skal snu opp ned på tilværelsen og prege henne for resten av livet.

Familien er på ferie i den engelske byen Boston. Randi, moren Jacobia og broren Philip er gjester om bord i dampskipet Roland som føres av faren.

Så skjer det skjebnesvangre. På havnen utsettes moren for en tragisk ulykke. Hun klemmes mellom to godstog og dør av skadene.

Tar regien i eget liv

Livet blir aldri det samme igjen for Randi som vokser opp hos en tante i Kragerø. Faren er stadig på farten og har ikke tid til å ta seg av sine to barn. Senere gifter han seg på nytt, flytter til USA og forsvinner mer eller mindre ut av barnas liv.

LES OGSÅ: – Trodde aldri jeg skulle bli ferdig i tide

– Bestemor ble etter hvert en sterk og ressurssterk kvinne med en stor sosial samvittighet, men i ungdomsårene følte hun seg nok ganske ensom, sårbar og utenfor. Like fullt er det i disse årene hun bestemmer seg for å ta regien i eget liv. Det hun bestemmer seg for, gjennomfører hun. Hun vet at hun kan påvirke livet sitt i den retningen hun ønsker.

– Hun har egen styrke som hun aldri gir slipp på, og på det punktet tror jeg hun kan være til inspirasjon for mange unge, usikre jenter som vokser opp i dag, sier Lena.

Til inspirasjon

– Hvorfor har du kalt boken for «Ringrosen»?

– Fordi bestemor i alle år oppbevarte et dikt som heter «Ringrosen». Dette er, som mange vet, en lite påaktet blomst, selv om den paradoksalt nok symboliserer håp, overlevelse og livets fullkommenhet. Jeg tror bestemor følte seg som en ringblomst, i hvert fall i deler av livet.

LES OGSÅ: Årets festival blir den bredeste til nå

Nå gleder Lena Roer seg til å fortsette å fortelle om livet til sin bestemor. For som hun sier: Hun levde virkelig et utrolig liv.

Foreløpig er det ikke bestemt når oppfølgeren kommer.

PS: Lørdag 6. september kan du få vite mer om Randis liv. Da presenteres boken og forfatteren under litteraturfestivalen Ord i Grenseland i Gamlebyen.
 

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags