Helt ny forestilling i helt ny drakt – i en badstue

I en badstue: Handlingen i «I ilden» foregår i en badstue og er en historie om tre fremmedgjorte brødre som møtes igjen i farens sekstiårslag. De tre utdannede skuespillerne spiller sammen for første gang siden tiden i barneteatret. Fra venstre: Lars August Jørgensen, Andreas Humlekjær og Ulrik Tangen.Foto: Pressefoto

I en badstue: Handlingen i «I ilden» foregår i en badstue og er en historie om tre fremmedgjorte brødre som møtes igjen i farens sekstiårslag. De tre utdannede skuespillerne spiller sammen for første gang siden tiden i barneteatret. Fra venstre: Lars August Jørgensen, Andreas Humlekjær og Ulrik Tangen.Foto: Pressefoto Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Teaterkompaniet Madam Pysj har ambisjoner om å bli et repertoireteater, og den første forestillingen i rekken blir den nyskrevne «I ilden».

DEL

Madam Pysj har de tre siste somrene gjort seg bemerket med barne- og familieforestillingene «Skatten på sjørøverøya», «Rødhette og ulven» og sist «Kaptein Rødskjegg». Terningene er blitt trillet til høye tall, og med komisk timing og fysisk uttrykk, har de vist seg som et friskt pust i Fredrikstads teaterliv. Nå tar de skrittet videre med forestillingen «I ilden».

Handlingen er i en badstue

Urpremièren finner sted på Scenekunst Østfold, i slutten av oktober. Stykket er skrevet av lokale Roskva Koritzinsky, og handler om tre brødre som møtes igjen etter mange år i forbindelse med farens sekstiårslag. Hele handlingen foregår i en badstue.

– Hvordan er dette annerledes fra hva vi har sett dere gjøre tidligere?

– Det andre er underholdning rettet mot hele familien. Dette er for voksne, sier skuespiller Andreas Humlekjær. Han medvirker sammen med Ulrik Tangen og Lar s August Jørgensen, alle tre lokale fjes som har fått sin premature teateropplæring i Fredrikstad barne- og ungdomsteater.

LES OGSÅ: Lekende godt sjørøvershow

– Kommer vi til å kjenne igjen Madam Pysj allikevel?

– Ja! Mye av de fysiske elementene og humoren kommer fortsatt til å være der, men humoren er mørkere.

Et repertoireteater er et teater som har flere forestillinger liggende, slik at det alterneres om hvilke som spilles. Madam Pysj er, ifølge Humlekjær, svært inspirert av det danske teatret Mungo Park.

– Vi har lyst til å spille over hele landet, og er evig takknemlige for at vi får lov til å starte på Scenekunst Østfold. Det er flott at de tør å satse på oss, sier Humlekjær.

– Har noe å fortelle

I disse dager er de tre aktørene i full gang med å øve seg opp til premièren. De får kunstnerisk bistand fra Bjørn Ramm Karlsen fra Rogaland Teater.

– Man vil merke at vi er unge mennesker som har noe å fortelle, og som jobber på goodwill. For en vanlig fredrikstadborger vil dette være noe helt nytt, slår Humlekjær fast.

LES OGSÅ: Piratene kommer ned elven

Han synes det er trist at det er så vanskelig for nyetablerte teatergrupper som Madam Pysj å få et godt fotfeste i byen.

– Uten private sponsorerer hadde vi ikke klart oss, og det er synd. Kommunen burde hjelpe til mer. Jeg har snakket med mange om dette, og det virker som om man må få teatret inn med teskje. Det skjer faktisk mye her i byen, men det er ikke kultur for å gå ut.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags