Gå til sidens hovedinnhold

Georg Apenes vil ha et monument over kommandant Hals

Artikkelen er over 6 år gammel

Kommandant Nils Chr. F. Hals ble dømt til døden for å ha overgitt Fredrikstad festning til svenskene i 1814. Likevel mener Georg Apenes at mannen bør hedres med et minne idag. Kommandant Dag Strømsæther er helt uenig og levner Hals liten ære.

Dette kom frem i en paneldebatt i Kommandantgården i Gamlebyen fredag kveld. Debatten kom i forlengelsen av markeringen av Grunnlovsjubileet – 200 år etter 1814. Og temaet for kvelden var: «Var det riktig å dømme oberstløytnant Hals til døden for at han kapitulerte for svenskene i 1814.?» Vel 60 var møtt opp.

Georg Apenes var den eneste i panelet som ville frikjent Hals. Mens både Gamlebyens siste kommandant – Dag Strømsæther, historiker Trond Svandal og feltprest Tore Henrik Meberg Hansen, ville dømt Hals`dersom de hadde vært i høyesteretts sted i 1816. Feltprest Meberg Hansen dog under tvil og med den konstatering at oberstløytnant Nils Christian Frederik Hals nok ble en syndebukk for sin samtid.
Georg Apenes var for øvrig mest på linje med publikum i salen. Kun et fåtall der mente at Hals fortjente å bli fradømt både livet og æren, som det het i dommen av 1816.

Georg Apenes mener også det er på høy tid å markere Hals med et monument, en byste, eller et gatenavn.

– Selv om han kapitulerte og overga Gamlebyen til fienden så gjorde han det ikke med lett hjerte. Beslutningen krevet noe. Det står en viss respekt også av kapitulasjon og i dag kan vi jo si at han sparte Gamlebyen for en mulig utslettelse. – Det setter vi vel pris på i dag? spurte Apenes.

Dag Strømsæther var helt uenig:

– Kommandant Hals gjorde en meget slett jobb, rent militært. Han fortjener overhodet ingen statue. Han sørget ikke for at forsvaret av Kråkerøy ble styrket, han overgav Fredrikstad festning etter en dag uten at noen hadde falt, uten at han hadde gått tom for kuler og krutt og uten at det var gjort stor skade på Gamlebyen. Han hadde altså ikke gjort alt som stod i hans militære makt før han heiste det hvite flagg, sa Strømsæther.

Debattleder Nils E. Øy spurte debattdeltakerne om det lå litt i kortene at Fredrikstad festning skulle overgis. Den var en depotfestning, den var dårlig bestykket og bemannet og den danske regenten Christian Frederik hadde besøkt festningen og kanskje gitt Hals en forståelse av at Fredrikstad festning skulle overgis. Danskekongens sendte da også bud til Hals om overgivelse bare timer etter at Hals hadde kapitulert den 4. august 1814.

– Men det kunne ikke Hals vite, innvendte Dag Strømsæther som mente at Hals som øverste militær uansett skulle ha stått imot den svenske overmakten lenger.

Tore Henrik Meberg Hansen som har vært feltprest i Afghanistan gjorde oppmerksom på Hals sitt dilemma:

– Uansett hva han hadde valgt- så ville det blitt kritikk. Hans kvaler var på den ene side å bli beskyldt for svik. På den andre siden å risikere livene til flere hunder sivile og soldater. I tillegg til store materielle ødeleggelser.

Historiker Trond Svandal opplyste at det bodde 800 sivile og cirka 1000-1200 soldater i Gamlebyen i 1814. Det var altså 2000 mennesker innenfor vollene.

Panelet var uansett enig om at oberstløytnant Hals kapitulasjon gjorde det lettere – både for den svenske kronprins Karl Johan og den danske regent Christian Frederik å finne en anledning for å innlede fredssamtaler. Hals`sin beslutning om å heise det hvite flagg og overgi seg kan ha påskyndet prosessene som førte til fred og personalunion mellom Sverige og Norge.

Videolink: Se Christian B. Apenes dramatisering «Det Hvite Flagg» slik det ble spilt på NRK Fjernsynsteateret i 1964- om Hals sin overgivelse.
 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.