(Direk)Tør der andre tier

Tormod Gangfløt spiller ikke mye bratsj lenger. Nå er det jobben som leder av den nye organisasjonen som gjelder. Han blir direktør for fylkets kulturutvikling med 35 ansatte og 50 millioner kronerpå budsjettet. Det skal brukes for å gi deg og meg gode kulturopplevelser. Og han vil gjerne vite hva folk flest vil oppleve.

Tormod Gangfløt spiller ikke mye bratsj lenger. Nå er det jobben som leder av den nye organisasjonen som gjelder. Han blir direktør for fylkets kulturutvikling med 35 ansatte og 50 millioner kronerpå budsjettet. Det skal brukes for å gi deg og meg gode kulturopplevelser. Og han vil gjerne vite hva folk flest vil oppleve. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Han omskriver en gammel Jokerfrase. Tormod Gangfløt (52) er den nye direktøren for fylkets kulturutvikling. Han har vyer om endring for å bli mer synlig og hørbar.

DEL

Mannen er løve, men brøler ikke så mye. Men han er opptatt av utvikling og veivalg. For utvikling er en av fanesakene.

Ikke marked for fylkesscene

I dagens kultursits sier han nei til en fylkesscene.
– Dette mener jeg om dagens situasjon. Men det betyr ikke at vi skal skrinlegge planene. For ingen vet hva fremtiden vil bringe, og den vil jeg snakke mer om.

Det er en kjensgjerning at vi mangler den store scenen

– Hvilken utvikling er det vi vil ha, og hvilken plass skal da en eventuell scene ha?
– Det er en kjensgjerning at vi mangler den store scenen som kan ta danseoppsetninger eller Kringkastingsorkesteret. Sistnevnte kommer til byen til høsten, men må la musikere være hjemme, for de får ikke plass til alle på Blå Grotte. Det er bekymringsfullt, mener Gangfløt. Men jeg håper at Østfold utvikler seg til et fylke hvor publikum fyller salene. Dette vil jeg gjerne bidra til.

Les også: Nok en halv million kroner til fylkesscene-studier.

I andre etasje, i samme bygg som Kulturskolen på Værste, sitter Gangfløt med utsikt til Fredrikstad stadion.
Der har han sesongkort. Han er jo en del av en familie med en viss fotballinteresse.

Men han er kulturnyter på mange flere fronter. Han er storforbruker av kultur; alle kunstarter slukes og fordøyes. Og gjerne kulturer fra andre land som han opplever på sine private reiser. Og god mat og drikke tilhører selvfølgelig også kunstformer han prioriterer høyt.

Fra tre til fem

Østfold Kulturutvikling er en helt ny organisasjon. Og Gangfløt går fra jobben som leder av Østfold Kulturproduksjon til toppjobben etter sammenslåing av virksomhetene Østfold teater, Østfold fylkesbibliotek og Østfold kulturproduksjon. Han får ikke lenger 15, men 35 ansatte han skal lede. Pluss de 2-300 frilanskunstnere som årlig får oppdrag gjennom Østfold kulturutvikling.

Han liker ikke ordet papirflytter. Han vet heller ikke om han liker ordet byråkrat. Men han innser at han er leder for en virksomhet med fem tunge undergrupper.

Vi har krav på oss om rapportering og gode rutiner

De skal styres, og 50 millioner kroner skal brukes på beste måte av 35 ansatte. Derfor liker han bedre et ord som kommandørkaptein.
Og han rapporterer til admiralen, i dette tilfellet fylkeskultursjefen.
– Vi har krav på oss om rapportering og gode rutiner. Derfor skal vi nå bygge opp en felles stab som kan håndtere dette på en profesjonell måte.

– Jeg skal ikke inn og styre det kunstneriske. Men jeg må si nei hvis det tas for store kunstneriske sjanser. Vi skal og må bruke penger med fornuft innenfor rammene.

Les også: Fylkesscenen på Værste splitter Østfold

Lage kvalitet

Målet må være å servere fylkets innbyggere kvalitet på alle områder.
– Jeg er lydhør for at vi kan ta sjanser, gjerne by på noe som ikke passer A4-malen perfekt. Men vi kan ikke sitte og vente på at publikum skal begynne å like kunsten vi produserer. Vi må heller ut å snakke med publikum for å finne ut hva vi skal produsere. Noen tror dette betyr kommersialisering og at det vil gå på bekostning av kunstnerisk integritet. Dette er feil, mener direktøren.

Det er på dette området vi har det store utviklingspotensialet. Om vi som kunstnere ikke liker Østfold-publikummet så får vi heller flytte dit det finnes et publikum vi liker.

Han har tyvstartet i jobben som formelt sett ikke starter før 2. mai. Og han satt svært sentralt i den arbeidsgruppen som har jobbet frem dagens organisasjon. For prosessen frem til dagens utgave har pågått et års tid.

Store leveranser

Han er stolt over at de har fått frem Den kulturelle skolesekken. Alle de 34.000 skoleelever i grunnskolen får en fast ordning med fem tilbud i året og videregående skoler får hvert år velge i en stor meny. Og alt som sendes ut er tilpasset læreplanen.

– Vi kjøper inn mange uttrykksformer, og vi mener skoleelevene får noe de kan dra nytte av, enten det er matematikk, norsk eller historie.
Og tenk på hva vi har fått til med operaen vår på Fredriksten Festning. 12.000 så «Carmen» sist sommer!

Om noen hadde fortalt meg for ti år at vi skulle stå her vi står i dag, med alt det som har skjedd i kulturlivet, så hadde jeg sagt at jeg ikke tror på slike ekstremscenarier. Og nettopp av den grunn ønsker jeg å være forberedt på hvor vi er om ti år fra nå. Hva inneholder et nytt ekstremscenarie? spør Gangfløt.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags