Festen bærer navnet «Prekæs», selvfølgelig, og i løpet av fire dager, fra 6. til 10 mars, skal de fleste sider ved Fredrikstad- og Østfoldialekten belyses.

Frykter for dialekten

– Vi skal feire den fine dialekten våres. Det kommer te å bli bælfint, mener dialektforkjemper Magne Aasbrenn som frykter at Fredrikstad-dialekten snart vil forsvinne.
– Se på ungdommen, de «prekær» nesten ikke lenger. Det er tragisk, dialekten er jo uløselig knyttet til identiteten vår. Den er ingenting å skamme seg over, snarere tvert om, sier han.

Juge og vitse

Litteraturhuset og Båthusteatret samarbeider om dialektfesten, og arrangementene står nærmest i kø. Her blir både muntre og mer seriøse innslag.
– Dette blir vår første temahelg, og det er naturlig å fokusere på språk og tilhørighet. Det er noe mange er opptatt av, sier Merete Lie, daglig leder ved Litteraturhuset.
Pål Nielsen og Atle Jensen har aldri lagt skjul på hvor de kommer fra. Under festen inviterer de til vitse- og jugærkveld, og det blir oppfriskningskurs i Fredrikstad-dialekten.
Kurset finner sted på Fisketorvet 9. mars, og Pål Nielsen oppfordrer publikum til å skrive ned sitt favorittord på en plakat.

På TV til høsten

– Det er så mange flotte dialektord. Ta for eksempel «bedriten», «susætte», «trabel», «vele», «fotpall», «alterert». Sitter som e kule, døm!
NRK vil være til stede under hele festivalen og dokumentere det som skjer. Resultatet blir å se i et eget tv-program som blir en del av en større dialektserie som sendes til høsten.
Atle Jensen hilser festen velkommen. Han mener at Fredrikstad-folk bør være stolte av dialekten sin
– Ikke alt som blir sagt på Fredrikstads-dialekt er dumt, noe er ganske lurt, faktisk, er hans bastante påstand.
se video på f-b.no