Gå til sidens hovedinnhold

Her startet rock – eventyret

Artikkelen er over 8 år gammel

"De spiller veldig bra. Og vokalisten ser ut som en ung utgave av Mick Jagger." Slik lød tipset som ble ringt inn til Fredriksstad Blad i desember 1984.

 Jeg fikk i oppdrag å kontakte de fire guttene som øvde på Folkvang på Kråkerøy. Gutten som møtte meg i trappa så virkelig ut som en yngre utgave av Mick Jagger. Han het Magnus Grønneberg. Gruppa het Feedback og spilte de første strofene til det som skulle munne ut i et crescendo med navnet CC Cowboys .
– Men ingen i Feedback ble med videre til CC Cowboys, forteller Magnus Grønneberg.
– Men det ga meg en god start på musikerkarrièren.
Magnus Grønneberg puster ut etter Tv2-suksessen «Hver gang vi møtes», og husker godt sitt aller første band.

Var bare 15 år gammel

– Vi i Feedback var fire unge gutter i 15–16 årsalderen. Jeg hadde gått med en drøm om å spille i eget rockeband helt fra jeg var 8–10 år gammel. Og jeg var på evig søk etter de resterende bandmedlemmene.
Tre typer på Kråkerøy ungdomsskole skilte seg ut. Det var Jon Henrik Pettersen, Jon Grimstad og Geir Olsen.
– Disse gutta viklet seg inn på radaren min. Det å spille i band er en avansert sosial øvelse. Du skal ikke bare kunne spille, men møte til avtalt tid og kunne telle opp og slutte likt, smiler Magnus Grønneberg.

Spilte inn åtte låter i Roxy Studio

Det kunne Feedback, og resultatet av øvingen på Folkvang ble åtte demolåter. Innspilt i Svein Rønnings legendariske Roxy Studio på Trara.
Magnus forteller at Odd Rene Andersen og Kyrre Fritzner hadde bandprosjekter på Østsiden. Miljøet rundt Elgo i Vaterland.
– Nå var vi ikke noe dårligere på Kråkerøy. Det at vi greide å spille inn åtte låter ble en sterk opplevelse for meg. Et lite steg for mange, men et stort for meg. Det ga så mye bensin på bålet at det brenner fortsatt.

Spilte på Escaria før de var 18

Magnus Grønneberg benytter anledningen til å etterlyse demotapene fra Roxy Studio.
– De finnes nok ett eller annet sted. Skulle vært artig å snurre dem en runde i kassettspilleren.
Feedback fikk raskt et godt rykte i byen. At de pur unge guttene fra Kråkerøy hadde talent var det liten tvil om.
– Ja, vi fikk noen spillejobber, husker Magnus.
– Vi spilte to konserter i det som het Fredrikstad Rockeklubb. En i 2. etasje på Handel og Kontor i Turngata, og en på gamle Escaria – ved det gamle Busstorvet der Husfliden ligger nå.
– Det var ikke uproblematisk å ta spille- jobber når samtlige i bandet var under 18 år.
– Vi lovte på tro og ære å ikke drikke alkohol, men gjorde det likevel. Utover dette spilte vi også på noen ungdomsklubber med pølse og brus som honorar.

Ingen med videre i CC

Av de fire bandmedlemmene i Feedback er det gitarist Jon Pettersen som er den mest kjente etter Magnus Grønneberg i dag.
Han har spilt med Jeanette Heidenstrøm, turnert rundt med Øivind Fjelds Giss-gitar promotion, og de siste årene har han turnert med Queen-showet til Gusty og Glam.

Oppløst etter tre år

Trommeslager Geir Olsen spilte en viktig rolle i Feedback fordi hans foreldre lot guttene øve i kjelleren.
– Vi ødela flere ukedager i året for foreldrene hans i de tre årene Feedback eksisterte, smiler Magnus Grønneberg.
– Og ære være dem for det, tilføyer han.
Etter tre intense år var det slutt for tenåringsgjengen fra Kråkerøy.
– Det var tre utrolige lærerike år. Helt skjellsettende for min videre karrière. Etter det tenkte jeg, og jobbet for meg selv i tre år før jeg startet CC Cowboys.
Historien derfra og ut er vel kjent.
CC Cowboys ble startet i 1989 med Magnus Grønneberg (vokal/gitar), broder Anders Grønneberg (bass), Trond Berg (gitar) og Agne Sæther (trommer).
Blodsbrødre kom i 1990 og ga gruppa en Spellemannspris samme året.

Kommentarer til denne saken