Gjennomførte malere

Arne Revheim foran to av de malerier som han stiller ut i Østfold Kunstnersenter. Begge maleriene er fullført den siste måneden.

Arne Revheim foran to av de malerier som han stiller ut i Østfold Kunstnersenter. Begge maleriene er fullført den siste måneden.

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Jørgen Dobloug (60) og Arne Revheim (40) tilhører hver sin kunstnergenerasjon, men de to Galleri ØKS- utstillerne jobber begge sterkt på maleriets egne premisser.

DEL

– En gest til Arne Revheim, som gjennom sitt tidligere engasjement har vært med på å bygge opp Galleri ØKS, sier utstillingsprodusent Hege Liseth.
I årene fra 1999 til 2002 virket den Kråkerøy-bosatte billedkunstneren som formidlingsleder og utstillingsansvarlig hos Østfold Kunstnersenter.
I kveld åpner Arne Revheim sin første separatutstilling i Galleri ØKS. Det skjer i dets 2. etasje.
Revheim bidrar med et dusin akrylmalerier, samt noen grafiske blad (lito).

Ba med kollega

Han deler for anledningen Fergestedveien 5 med Oslo-kunstneren Jørgen Dobloug, som inntar 1. etasje. Da Arne Revheim ble innbudt til å stille ut, ble han samtidig bedt om å invitere en medutstiller.
Valget falt altså på Dobloug, noe som Revheim forklarer slik:
– Jørgen Dobloug medvirket på en utstilling som jeg satte sammen på Sørlandet tidligere i år under mottoet "Natural Born Painter" (naturlig fødte malere). Jeg er fascinert av hans kraftfulle kunst, tilsynelatende uvørent og brutalt utført, men levende og kunnskapsfullt. Hans arbeider inkluderer både symbolisme og abstraksjon, og han eksperimenterer stadig rundt forholdet mellom form og innhold.
Fredrikstad-kunstneren fremholder at de to er ganske ulike i uttrykksformen, men har en klar fellesnevner:
– Vi maler begge på maleriets egne premisser.

Sterkt og umiddelbart

Liseth nikker: – Vi har å gjøre med to sterke og gjennomførte malere. Begge bruker mediet til en umiddelbar måte å fortelle historier på. Verkene fremstår med en følsomhet som går i direkte dialog med betrakteren.
De tre største maleriene til Revheim er maksimalt en måned gamle. Det ligger lange prosesser bak hvert motiv, selv om formene er forenklede.
– Jeg starter alltid med en visuell idé oppi hodet mitt, men ender aldri der. Underveis må planen revurderes, kanskje fire-fem-seks ganger.
Liseth: – Revheims kunstneriske prosess styres av en slags motivjakt etter en mening i det meningsløse. Han letter det hele opp med å anvende innslag av varme og humor.

Tegner på overflaten

At maleren legger stadig mer tegning inn på sine akrylflater, bifaller hun.
– Synlige spor etter håndens bevegelser over lerretet gir et helt spesielt nærvær.
Dobloug er utdannet på Akademiet i Düsseldorf. Oslo-kunstneren er representert i et økende antall private og offentlige samlinger, blant annet Kunstmuseum Düsseldorf og Nasjonalmuseet Museet for Samtidskunst. Han har hatt en rekke separatutstillinger, og deltatt i flere gruppeutstillinger.
Revheim er utdannet ved Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design, og Vestlandets Kunstakademi.
Revheim er innkjøpt av flere offentlige samlinger, i tillegg har han mange utstillinger og utsmykkinger bak seg.
De to stiller ut i Galleri ØKS fra 3. november til 17. desember.

Artikkeltags